Elkezdték felhúzni a második határvédő kerítést a Bács-Kiskun megyei Kelebiánál. Az oszlopok már állnak, a tervek szerint május 1-jére el is készül a második védelmi vonal.

A déli határon már a múlt héten zajlott az építkezés előkészítése, több helyszínre már az alapanyagokat – acél oszlopok, drótháló, valamint a gyorstelepítésű drótakadály – is kiszállították. A második kerítés építési munkálatait Kelebiánál kezdték el a büntetés-végrehajtás munkatársai, valamint a fogvatartottak, a Csongrád megyei Ásotthalom mellett is minden készen áll már a munka elkezdéséhez. A büntetés-végrehajtást szorítja a határidő, mindössze hatvan nap áll a rendelkezésükre a védvonal felhúzására. Ugyanakkor nem lesz olyan nehéz feladatuk, mint 2015-ben, ugyanis a százhetvenöt kilométer hosszú szerb–magyar határszakaszon azóta utat építettek a határzár mentén és van már közvilágítás is. Az éjjellátókkal, hőkamerákkal és mozgásérzékelő rendszerrel ellátott második kerítést az út másik oldalán kezdték építeni, a sietség oka pedig az, hogy az enyhe, tavaszias idő miatt egyre több migráns érkezik majd a déli határainkhoz. Az olasz belügyminisztérium statisztikái szerint máris meghaladja a tízezret az Európába érkező migránsok száma – azaz háromszor annyian jöttek, mint a tavalyi év első hónapjaiban.

Benkő Tibor vezérezredes, vezérkari főnök nemrég úgy értékelte, az új védvonallal lényegesen hatékonyabb lesz a határvédelem – ha az illegális határátlépők át is tudják vágni az első kerítést, mire elérnek a másodikhoz, addigra a katonák és a rendőrök is a helyszínre érnek. Az új okoskerítés érzékelői könnyebbé teszik majd a felderítést, a megfigyelést és a riasztást, így javulni fog az állomány reakcióideje is. A második kerítésből egy tíz kilométeres próbaszakasz már elkészült, ennek a tapasztalatai azt mutatják, hogy – természetesen a migrációs nyomás függvényében – akár harminc-ötven százalékkal kevesebb katonával is meg lehet majd oldani a védelmet.

Kovács Dániel