Megszavazta az országgyűlés azokat a jogszabály-módosításokat, amelyek segítségével kivitelezhetőek lesznek a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban kitűzött célok – mondta Németh Szilárd szerdai sajtótájékoztatóján.

Fotó: demokrata.hu

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára rámutatott, ma Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa, és ez jórészt a Magyar Honvédségnek és a határvédelmi feladatokat ellátó rendőröknek köszönhető. Elég csak szétnézni Európában, akár a tegnapi, Strasbourgi eseményekre gondolni, hogyan erőltetik át nemzetközi szervezetek azt a migráció-barát politikát, amellyel a kontinens biztonságát veszélyeztetik – tette hozzá.

A világ egyre feszültebb lesz körülöttünk, új kihívások jelentek meg, ilyen például a hibrid háború, a terrorizmus nyomása erősödik, európaiságunkat sokan támadják. Erős hadsereg nélkül nincs erős ország, erős hadsereg nélkül nincsenek biztonságban az emberek. Ma a magyarok biztonságát, az ország területi integritását és békéjét a Magyar Honvédség garantálja, ennek a fejlesztéséről döntöttünk most a Parlamentben – mondta az államtitkár. 

Ugyanakkor Németh Szilárd azt is hozzátette, nem minden parlamenti képviselőcsoport szolgálja az emberek biztonságát, ugyanis a két honvédelemmel kapcsolatos jogszabályt sem szavazták meg az ellenzéki képviselők, sokan nemmel szavaztak, dacára annak, hogy a honvédelem közös, nemzeti ügyünk, amely együtt gondolkodást kíván. Pedig két hete volt egy hétpárti egyeztetés is, de arra egyedül a jobbikos képviselők mentek el, a többiek bojkottálták a törvényeket, sőt a parlamenti vitákon is üresek maradtak a padsoraik. Most pedig össze-vissza hazudoztak, botrányt próbáltak kelteni, kritizálták mindenfelől a jogszabályokat, megmutatva, hogy akkor sem lehet rájuk számítani, ha a magyar emberek biztonságáról van szó.

Az államtitkár elmondta, ősszel kezdtek el dolgozni azokon a jogszabály-módosításokon, amelyek lehetővé teszik, hogy egy korszerű, ütőképes hadsereg megteremtését műszakilag és emberileg tudják biztosítani. Egyebek mellett harminchétezer-ötszázra emelkedett a Magyar Honvédség betölthető létszámkerete, változtak a létszámarányok is egy korszerű hadsereg irányába. Ez azt jelenti, hogy a 2010-es kerethez képest tizenháromezer-hatszáz fővel bővült a keret. Megszavazták azt is, hogy a hon- és rendvédelmi dolgozók túlmunkáját pénzben is megválthatják, amely erősíti az ilyen irányú munkavállalást is.

A törvénycsomagból Németh Szilárd kiemelte még a behívhatósági korhatár ötven évre emelését is, mivel az sok hazug támadást kapott. Mint mondta, Európában egyetlen országban sincs ilyen alacsonyan ez a korhatár: Lengyelországban hatvan, a Skandináv országokban is ötven fölött van. Szembe kell néznünk a demográfiai problémákkal, ez a korosztály nagyon hiányzik akkor, ha baj van. Ugyanakkor arra is rámutatott, eleve csak különleges jogrendben lennének behívva, és mentesülnek azok, akik egyedül nevelik kiskorú gyermeküket, vagy speciális jogállásban vannak, ők nem behívhatók. Hozzátette, az a Gyurcsány–Bajnai-kormány szállította le negyven évre a hadkötelezettséget, amely szétverte a honvédséget, szélnek eresztette a katonákat, képességeket épített le. 

Fontos változás még a honvédelmi veszélyhelyzet meghatározása. Ez egy békeidőben elrendelhető rendelkezésre állást jelent, semmi köze a hadiállapothoz, a biztonsági környezet megváltozására reagál, rugalmasságot biztosít egyes intézkedésekre, nem engedi elterjedni a bajt. Akkor léphet életbe, ha valamelyik szomszédos országban kialakul egy katonai kezelést igénylő, Magyarország biztonságát közvetlenül veszélyeztető helyzet, illetve a NATO-kötelezettségek teljesítésével kapcsolatos esetben. Egy új jogszabály alapján a honvédelem területén dolgozók speciális jogosultságot kapnak, viszont különleges kötelmet várnak tőlük. Ezzel együtt első körben húsz, majd háromszor ötszázalékos fizetésemelést kapnak. 

Németh Szilárd arról is beszámolt, hogy mára számos célkitűzés megvalósult, utalva a tegnap bemutatott, Magyarországon gyártott kézifegyverekre, illetve a fejlődő légiszállító-képességre, amely a tervek szerint jövőre tovább fog bővülni.