Az M1 aktuális csatorna szerint által megkérdezett szakértők szerint a Facebook politikai alapon cenzúrázza a videókat és ezzel szélsőséges esetben választásokat is eldönthet – olvasható a hirado.hu összeállításában.

Fotó: T. Szántó György/Demokrata

A hírcsatorna azért kérdezett meg szakértőket, mert a Facebook szerda délelőtt eltávolította annak a nőnek a videóját, aki azt mondta, hogy Svédországból a migránsok miatt költözött haza Magyarországra.

Boros Bánk Levente, a Médianéző igazgatója azt nyilatkozta, hogy a virtuális valóságban be nem azonosítható szereplők különböző döntéseket hoznak, amelyek magánszemélyek vagy intézmények hétköznapi életét befolyásolhatják, extrém esetben pedig választásokat dönthetnek el.

Krasznay Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberbiztonsági Akadémiájának programfelelőse közölte: automatizmusról van szó, mivel egy platform szolgáltatója nem kockáztat meg olyan tartalmakat, amelyek elriaszthatja a felhasználókat, ezért ezeket eltávolítja. Megjegyezte, hogy egy időre ugyanezen elvek alapján a Facebook a világ egyik legősibb Vénusz-szobrát is cenzúrázta, mert pornográfnak találta.

Deák Dániel politológus, a Figyelő főmunkatársa szerint „liberális véleménydiktatúra” a Facebook eljárása. Hozzátette: a Facebook egy átláthatatlanul működő, nagy multinacionális vállalat, a londoni székházában több ezer ember dolgozik folyamatosan, és igyekeznek szűrni a tartalmakat.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója úgy vélte, a politikai korrektség zászlóvivőjeként ismert Facebook, valamint Mark Zuckerberg ezen a felületen úgy szűri meg a tartalmakat, ahogy szeretné, mivel az oldal Magyarországon sem minősül sajtóterméknek, így a médiatörvény különböző rendelkezései, illetve a médiahatóság jogkörei nem terjednek ki erre a felületre.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1-en azt mondta: a videó eltávolítása megerősíti azt, hogy politikai cenzúra zajlik a Facebookon, ami nem szolgálja a szabad véleménynyilvánítás és a szólásszabadság kiteljesedését.

Később a Híradó.hu megpróbálta felvenni kapcsolatot az ügyben a Facebook adminisztrátoraival a rendelkezésre álló adatlap kitöltésével. A szerkesztőség részletes tájékoztatást kért a törlésről és kérte, hogy haladéktalanul helyezzék vissza a tartalmat.

Jelezték továbbá, hogy eközben a Facebook két másik videót is törölt a Híradó.hu hivatalos közösségi oldaláról. Az egyik videón szereplő interjúalany ugyanaz a svéd-magyar nő volt, aki a biztonság hiánya miatt hazaköltözött Magyarországra. A másik egy olyan német családról szól, amelyik a németországi bevándorlók miatt Magyarországra költözne.

MTI