Fotó: MTI, archív

Fodor Gábor a vasárnapi osztrák választások eredményéből a magyar viszonyokra következtet hétfői Facebook-bejegyzésében.A Liberálisok elnöke örömének adott hangot, amiért az osztrák liberális párt (NEOS) valószínűleg bejutott a parlamentbe, ugyanakkor mély aggodalmát fejezte ki a jobboldali győzelem miatt, sajátos párhuzamot vonva a magyar belpolitikával:

Ezzel együtt aggodalomra ad okot, hogy a szélsőjobboldali populisták, az FPÖ a szavazatok több mint negyedét gyűjtötte be. Várhatóan jobboldali koalíció alakul majd Ausztriában. Az új kancellár az eddigi külügyminiszter, Sebastian Kurz lesz. A Néppárt fiatal vezetője sikereit elsősorban határozott menekültpolitikájának köszönheti: Orbán Viktorhoz hasonlóan ő is elutasítja az uniós kvótát és kerítéssel állítaná meg a bevándorlást. A csónakkal illegálisan érkező bevándorlóktól megvonná a menedékkérelmi jogot, a többieket pedig az unió határain kívül tartóztatná fel és látná el, hogy aztán visszaküldhesse őket származási országukba. A Néppárt koalíciós partnere az egykoron antiszemita és rasszista nézeteket hirdető Osztrák Szabadságpárt lehet, amelynek vezetője fiatalkorába neonáci szervezetekkel tartotta a kapcsolatot. Ugye milyen ismerős történet?

 – tesz hitet valamiféle párhuzam mellett Fodor Gábor. (Az osztrák választásokról ITT olvashat.) Lássuk hát, miben is látja a hasonlóságot az osztrák és a magyar pártpolitikában:

A kormányzó Fidesz radikális jobboldali retorikával édesgeti magához a szavazókat, miközben a szélsőséges Jobbik populista ígéretekkel és hamis néppártosodással próbál a baloldal felé nyitni. A két jobboldali párt értékrendje a nagy helyezkedésben mára szinte teljesen összemosódott. Így már kevés gátolja meg őket abban, hogy szükség esetén akár koalíciót kössenek egymással.

Fidesz-Jobbik koalíció?! Furcsa felvetését következő mondatában maga a pártelnök veti el: „Annak kis esélyét látom, hogy a Simicska Lajos támogatta Jobbik kiegyezne az Orbán Viktor vezette Fidesszel, de egy Orbán nélküli Fidesszel nagy valószínűséggel már meg tudnának állapodni.” Innen egy huszárvágással eljut oda, hogy a Jobbikkal azért nem szabad összefogniuk, mert Vonáék a Fidesszel árulnak egy gyékényen.  

Saját viszonyaikra rátérve Fodor Gábor sajnálatát is kifejezte a baloldali ellenzék széthúzása miatt, és továbbra is összefogást sürget:

Miközben a Fidesz az újabb kétharmad felé robog, a Jobbik második helye pedig állandósulni látszik, a demokrata ellenzék a héten újabb lépést tett hátrafelé. Nagyon sajnálom, hogy október 23-án nem fogunk közösen ünnepelni. Nagy hiba ez az elzárkózók részéről. Hogyan hangoljuk majd össze programjainkat, és alakítjuk ki a választási együttműködés feltételeit, ha még arra se vagyunk képesek, hogy az 1956-os forradalom hőseit együtt ünnepeljük?

Szomorú sorait optimista kitekintése árnyalja: Fodor Gábor ugyanis liberális térnyerést lát a kontinensen. Bizonyosan örülne a párhuzamnak saját pártocskája és a más országokban 1 százalék feletti eredményt felmutatni képes liberális alakulatok között:

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az elmúlt időszak a szabadságszerető politikai formációk erősödését is hozta Európában. (…) Figyelemre méltó, hogy míg egy éve az Unió (…) hét országában regnált liberális miniszterelnök (…), most már nyolc és félnél tartunk. (…) Nem letagadható a liberálisok térnyerése a kontinensen.

– bizakodik a liberális pártelnök.

A Magyar Liberális Párt több vezető politikusa; Boruzs András, Sermer Ádám és Szent-Iványi István szombaton Bécsben járt…

Gepostet von Fodor Gábor am Montag, 16. Oktober 2017

demokrata.hu