A Fidesz szerint Magyarország gazdasági és politikai érdeke, hogy kiegyensúlyozott és jó viszonyra törekedjen Oroszországgal.  

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója csütörtökön, Budapesten adott sajtónyilatkozatában úgy fogalmazott, a kormánypárt sikeresnek és eredményesnek ítéli az Orbán-Putyin találkozót.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy az orosz elnök ismét Magyarországra látogatott” – mondta, hozzátéve, Magyarországnak nehezen elképzelhető a gazdasági siker anélkül, hogy ne ápolna eredményes és kiegyensúlyozott viszonyt minden nagyhatalmi szereplővel, köztük Oroszországgal.

Kiemelte, Magyarországnak több gazdasági szempontból is fontos volt a csütörtöki találkozó sikeressége, így például az energetika és a magyar agrárkivitel területén. Hidvéghi Balázs utóbbira példaként említette, hogy az elmúlt időszakban Magyarország 6,5 milliárd amerikai dollár értékben esett el exportbevételtől annak az „elhibázott szankciópolitikának” az eredményeként, amely „egy politikai problémából gazdasági problémát is létrehozott”, miközben a politikai problémát nem oldotta meg.

„Mi ezt kezdetektől fogva kritikával illettük” – húzta alá a Fidesz kommunikációs igazgatója, hozzátéve, Magyarország érdeke, hogy gazdaságilag elmélyítse az együttműködést Oroszországgal.

MTI