Múlóban az aktivitás, de a Fidesz-szavazók lendületben maradtak – olvasható a Závecz Research legújabb közvélemény-kutatásának elemzésében.

Fotó: zaveczresearch.hu

A Fidesz továbbra is maga mögött tudhatja a választókorú népesség egyharmadát, akárcsak a múlt hónapban. A Jobbik támogatókat veszített: májusban 15 százalékon állt, most 13 százalék támogatja. Az MSZP-re a teljes népességen belül 6 százalék voksolna, a Párbeszédre 1 százalék, a múltkor együttesen 7 százalékuk volt. A DK tábora szokásos módon stabil, ezúttal is 4 százalékos. Az LMP-nek májusban 4, most 3 százaléknyi szavazót sikerült felsorakoztatnia. A Kétfarkú Kutyapártot a lakosság 2, a Momentumot 1 százaléka támogatja. 

Múlik a nagyfokú választási aktivitás, májusban 30 százaléknak nem volt pártpreferenciája, most már 36 százaléknak nevezhető pártnélkülinek.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz-KDNP 55 százalékot kapna. A második helyen lévő Jobbiknak kevesebb mint harmadennyi elkötelezett szavazója van: 17 százalékot kapnának. Az MSZP ebben az aktív szavazói körben 9, a DK 6 százalékos, míg az LMP 5 százalékra számíthatna. 

A bejutási küszöbérték alatt, de említésre érdemes tábora három pártnak van: a Kétfarkú Kutyapárt 3, a Momentum és Párbeszéd 2-2 százalékos.

A teljes elemzést erre a linkre kattintva a Závecz Research honlapján olvashatják el.