Ujhelyi István a múlt heti kihagyás után ismét jelentkezett megszokott vasárnapi fröcsögésével.

Fotó: Képernyőfotó: MSZP Facebook-oldala, szerk.
Képernyőfotó: MSZP Facebook-oldala, szerk.

Képernyőfotó: MSZP Facebook-oldala, szerk. 

Noha minden vasárnapi közleményét úgy zárja: „a magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire”, a múlt héten ez mégis elmaradt – egy újabb betartatlan szoci ígéret a sok közül. 

Ezen a héten már nem maradunk nyílt levél nélkül, Ujhelyi legújabb közleménye ráadásul egészen nyájasra sikeredett. A címe: „Erre a fideszes önkormányzatok sem mondhatnak nemet!”. Némi szirupos EU-méltatás után nem várt fordulatként azt írja benne a szoci EP-képviselő:

Olyan alapelveket fogalmaztunk meg (…), amelyeket nem csupán a baloldali ellenzék, de a jobboldal pártjai, így a józan és jóérzésű fideszesek is támogatni tudnak.

Lássuk, két sértegetés között mivel próbálja megszólítani a kormánypárti politikusokat az MSZP EP-képviselője – elvégre ez nem túl gyakori gesztus tőle, de a józan, jóérzésű és a fideszes kifejezések sem nagyon szerepeltek nála korábban egy mondatban. Ujhelyi István minden nyájaskodása ellenére a Baloldali Önkormányzati Közösség ötpontos kiáltványa aligha lesz tetszetős bármely fideszes számára.

A balosok az alábbi pontokat rögzítették legújabb csomagjukban:

  1. „Magyarország helye az Európai Unióban van! Elutasítunk minden olyan törekvést, amely ezt megkérdőjelezi vagy akár csak gyengíti pozíciónkat az európai közösségben!
  2. Támogatjuk a szociális Európa alapjainak megteremtését, ezzel a szociális jogok megerősítését, a munkaerőpiaci esélyegyenlőség és méltányosság garanciáinak biztosítását!
  3. Haladéktalanul csatlakozni akarunk az Európai Ügyészség intézményéhez az uniós támogatások korrupciójának megállítása és felszámolása érdekében!
  4. Nem támogatjuk az illegális migrációt! Ugyanakkor, meggyőződésünk, hogy Hazánk és az Unió polgárainak biztonságát csak közös európai megoldások tudják garantálni!
  5. Védjük és erősítjük a magyar nemzeti identitás európai képviseletét, a több mint félmillió kivándorolt magyar érdekképviseletét és követeljük számukra az egyenlő szavazati jog gyakorlásának alkotmányos garanciáját!”

Európai ügyészség, közös európai megoldások és további semmitmondó elemek – ezt kínálják Ujhelyiék.

A következő hetekben minden települési önkormányzat számára adott lesz a lehetőség, hogy az alábbi kiáltványt elfogadja és ezzel hitet tegyen Magyarország európai értékei és európai jövője mellett. A fideszes önkormányzatok egyértelművé tehetik, hogy településük lakói számára európai életet, vagy az Unió perifériájára szoruló narancsuralmi rendszert akarnak biztosítani. Ideje tisztán látni

– vázolja fel hamis dilemmáját a szoci politikus, aki a közleménye végére szokás szerint vissza is tért a tőle megszokott bárdolatlan stílushoz.