A Magyar Liberális Párt elnöke azt kéri, hogy a kormány vizsgáltassa ki, a határőrizeti szervek valóban bántalmazzák-e a „menekülteket” a magyar határon.

Fotó: MTI/Marjai János

Fodor Gábor hétfői sajtótájékoztatóján a svéd Aftonbladet című lap beszámolójára hivatkozik, amelyben a szerb-magyar határig eljutott „menekülteket” valamint az Orvosok Határok Nélkül (Msf) nevű nemzetközi szervezetet szólaltatták meg. A bántalmazásról beszámoló „menekültek” mellett az Orvosok Határok Nélkül szakemberei arról beszéltek, hogy Szerbiában sok olyan sérüléssel találkoztak, amelyek arra utalnak, hogy a magyar határőrök illetve a határvédelemmel megbízottak fizikai erőszakot alkalmaznak az átjutni akarókkal szemben – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy korábban más segélyszervezetek is erre a problémára hívták fel a figyelmet.

A politikus azt is kijelentette, hogy a migrációs válsághelyzetnek semmilyen feltétele nem áll fel. A kormány továbbra is törvényellenesen jár el ebben a kérdésben, mert sem közegészségügyi, sem rendvédelmi indoka nincs a válsághelyzet fenntartásának, és a menedékkérők száma nem éri el a jogszabályban lefektetettet – hangsúlyozta Fodor Gábor.

MTI