Migrációs minicsúcsot tartottak Brüsszelben, de ahogyan azt várni lehetett, most sem történt igazi áttörés a bevándorlás kérdésében. Konkrét koncepcióval érkeztek az olaszok, akik egyébként erősen szigorítanának, Angela Merkel pedig azt mondta, hogy ahol lehet európai, ahol pedig nem, ott nemzeti szinten kell rendezni a kérdést – derült ki az M1 műsorából. Ifj. Lomnici Zoltán szerint a német kancellárnak már nincs igazán erős szövetségese.

Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

Ifj. Lomnici Zoltán elmondta, az, hogy a magyar kormányfő jogsértőnek nevezte a vasárnap lezajlott minicsúcsot, annak az alapja az alapszerződésben foglaltatik. Az alapszerződés értelmében az Európai Tanács, melynek tagjai az állam és kormányfők, az Európai Bizottság elnöke és a külügyi képviselő, illetve annak elnöke általában évente négyszer ülésezik.

Ez az egyetlen hivatalos csúcs, amelyen döntéseket hozhatnak, ezért Jean-Claude Junckernek nem lett volna joga ezt az úgynevezett minicsúcsot összehívni, amelyre több ország, így V4-ek sem mentek el.

Ifj. Lomnici Zoltán szerint annak a kijelentésnek, mely szerint a mostani minicsúcs Angela Merkel megmentéséről szólt, annyi valóságalapja lehet, hogy ha Merkel valóban megszorul belpolitikailag, bátran tudja „ugrasztani” hű szövetségesét, aki nem más, mint Jean-Claude Juncker. Ennek elsősorban egy belpolitikai üzenete is van Horst Seehofer és a CSU felé – jegyezte meg az alkotmányjogász.

Elmondta, csütörtökön egy valós és legitim EU csúcs fog összeülni. Ez a minicsúcs Angela Merkel politikájának egyfajta löketet adott volna, ha valóban sikerül valamilyen az ő álláspontjaival megegyező – amely a nyitott Európa és legális migráció elvén alapszik – megoldást tető alá hozni.

Ifj. Lomnici Zoltán szerint a probléma azonban az, hogy fogy a levegő Angela Merkel körül és igazán erős szövetségese sincs. A német kancellár még mindig egy európai megoldásban gondolkodik, azonban az alkotmányjogász megjegyezte, hogy a visegrádi négyek javaslata is európai javaslatnak számít, hiszen annak nem kell szükségszerűen szélsőségesen liberálisnak lennie, lehet biztonságközpontú és szigorú migrációs politika központú is – hívta fel a figyelmet.

Az alkotmányjogász elmondta, a jövő politikáját a V4-ek képviselik, a központi Európa pedig egy múltbeli kudarcos sikertelen migrációs politikát folytat. Szerinte Merkel „dupla vagy semmit játszott”, amelyet elvesztett, ez óriási hiba volt és ez érződni is fog a nagy EU csúcson.

A teljes beszélgetést erre a linkre kattintva nézhetik meg.