2010 óta pénzügyileg és gazdaságilag folyamatosan erősödik az ország – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerdán Bonyhádon a Digitális szakadék csökkentése elnevezésű projekt Tolna megyei első vállalati helyszínén. 

Fotó: archív, illusztráció

Potápi Árpád János, aki a térség országgyűlési képviselője is, a Schäfer-Oesterle Kft.-nél tartott sajtótájékoztatón kiemelte, Magyarország ma a hetedik legnépszerűbb beruházási célpont a világban, a munkanélküliség a 2010-es 12 százalékról 3,6 százalékra csökkent, és hatodik éve folyamatosan nőnek a bérek.

Kitért arra, hogy Európában egyedülálló a magyar családtámogatási rendszer. A politika középpontjába a magyar családokat, a munkahelyteremtést, a magyar gazdaság fejlesztését állította a kormány – jelentette ki, és emlékeztetett arra, hogy a 2020-ban záruló európai uniós pénzügyi ciklusban a kormány azt a célt tűzte ki, hogy a támogatások 60 százalékát közvetlenül gazdaságfejlesztésre fordítsák. A Digitális szakadék csökkentése elnevezésű pályázat is hozzájárul a gazdaság további fejlődéséhez – hangsúlyozta. 

Az államtitkár szólt arról, hogy Tolna megye leggyorsabban fejlődő térsége Bonyhád és környéke, és a következő egy-másfél évben több új üzemcsarnok épül a bonyhádi ipari parkban. Az itt fejlesztést megvalósító cégek közül kiemelkedik a Schäfer-Oesterle Kft., amely bőrbevonatú autóalkatrészek gyártásával a százéves bonyhádi bőripar hagyományait folytatja.

Ábrahám Norbert, a projektet lebonyolító Szekszárdi Szakképzési Centrum főigazgatója arról számolt be, hogy a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program támogatásával zajló programban 2017-től 768 ember vett részt, a képzésekre eddig mintegy 27 millió forintot fordítottak. Az intézmény a projekt keretében laptopokat, wifi routert, projektort vásárolt, az eszközök segítségével kis-, közép-, vagy nagyvállalatoknál is szervezhet képzéseket. A Schäfer-Oesterle Kft.-nél most zajló oktatáson a cég csoportvezetői szerezhetik meg a munkájukhoz szükséges alapvető számítógépes ismereteket.

Frei István, a kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a csoportvezetői tevékenységben egyre fontosabbá válik az informatikai képzettség, mivel az adatokat digitális módon kell rögzíteni. A mintegy 400 embert foglalkoztató, 2017-ben hatmilliárd forint nettó árbevételt elért cég 2018-ban új üzemcsarnokot épített. Az ügyvezető közölte: a táraság tulajdonosa további jelentős fejlesztéseket tervez a bonyhádi ipari parkban.