A kultúra ápolásának fontosságát hangsúlyozta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton a Tolna megyei Csikóstőttősön, ahol átadták a helyi hagyományok házát.

Potápi Árpád János, aki a térség országgyűlési képviselője is, Kodály Zoltánt idézve azt mondta: az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék meg nem szerzi azt magának.

Ha a kultúrát nem ápoljuk, nem tanuljuk meg újra és újra, nem adjuk át gyermekeinknek, elvész, a semmibe hullik vissza – fogalmazott.

Hozzátette: Csikóstőttős az elmúlt években sokat tett annak érdekében, hogy a község kultúrája ne vesszen el, múltja szervesen illeszkedjen a jelenbe, és a jövő nemzedékei is meg tudják ismerni azt.

Az államtitkár szólt arról, hogy a Dombóvár melletti település 105 millió forint támogatást nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból egy három elemből álló projekt megvalósításához, amelynek része a hagyományok háza kialakítása.

A házat a helyi svábok építették 1938 és 1942 között, a tulajdonosaikat néhány év múlva kitelepítették. A németek egy része itt maradt, akik együtt élnek felvidékiekkel, helyi magyarokkal, és erősítik Csikóstőttős közös kultúráját – jegyezte meg.

Kitért arra is, hogy hamarosan elindul a Magyar falu program, a kormány mindig támogatni fogja a településeket céljaik elérésében – mondta.

Pintér Szilárd, a 950 lakosú község független polgármestere ismertette: a projekt részeként a felújították a helyi horgásztó környezetét és a falu legmagasabb pontján épült kilátónál már meglévő Kneipp-taposót.

A hagyományok házában a svábság tradícióit tükröző mezőgazdasági és néprajzi gyűjteményt mutatnak be, valamint állandó kiállítást rendeztek be Károlyi András festőművész alkotásaiból.