Az MSZP szerint a Fidesz nyerészkedett a rezsicsökkentéssel, 2013 és 2017 között a becslések szerint összesen hetvenezer forintot vettek ki a magyar családok zsebéből azzal, hogy az indokoltnál magasabban határozták meg a gáz árát.

Fotó: MTI, archív

Tóth Bertalan, az ellenzéki párt frakcióvezetője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, a Fidesz éveken keresztül hazudott, a magyar embereknek sokkal magasabb összegű rezsicsökkentés jutott volna, ha a nagyobbik kormánypárt a valós piaci viszonyok alapján állapítja meg a hatósági árat.

Kifejtette: 2013-ban és 2014-ben, a rezsicsökkentéskor köbméterenként 6,5 forinttal mérsékelték a földgáz árát, miközben a gázbeszerzési átlagár köbméterenként 14,32 forinttal csökkent.

Ebben a két évben egy átlagos család zsebéből 11 300 forintot vettek ki – mondta.

Az ellenzéki politikus elmondta, 2014-ben kezdett el zuhanni az olajár és a tőzsdei gázár. 2016-ban már 22 140 forinttal fizettek többet a magyar családok az indokoltnál – magyarázta. Hozzátette: a Fidesz 2013 és 2017 között így hetvenezer forinttal károsított meg egy átlagos magyar háztartást csak a gázszámlákban.

Tóth Bertalan szerint „ez a rezsiblöff”.

Ismertetése szerint az adatokat a közérdekű adatigénylések nyomán megkapott dokumentumokból és abból az orosz gázszerződésből számolták ki, amelyet három év pereskedés után kapott meg az állami földgázkereskedőtől.

Az MSZP frakcióvezetője elmondta, igazságos árcsökkentést javasolnak, amelynek fedezete megvan, hiszen a földgázkereskedőnek a magas földgázár miatt közel 51 milliárd forintos extrabevétele keletkezett. Hozzátette: sokadjára nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, miszerint átlagfogyasztásig 30 százalékkal csökkenne a gáz, 10-10 százalékkal a távhő és a villany ára. Ez egy valós és igazságos rezsicsökkentés lenne – értékelt a politikus, aki politikai kampánynak tartotta a kormány által végrehajtott rezsicsökkentést.

Tóth Bertalan szólt arról is, Németh Szilárd korábbi fideszes rezsibiztos a választásokba való beavatkozásnak tartja, hogy az E.ON, „egy csúnya, gonosz multi olcsóbban akarja adni a gázt Magyarországon”. A szocialista képviselő szerint ez az árcsökkentés is azt bizonyítja, a magyar családok drágábban veszik a gázt, mint amennyibe az kerül.

Arra a kérdésre, hogy mi a véleményük a Stop Soros törvénycsomagról, Tóth Bertalan azt mondta, megvizsgálják az előterjesztést, de nem támogatnak semmilyen megbélyegzést, sem egyházét, sem karitatív szervezetét.

Kérdezték arról, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal szerint összeférhetetlenség gyanúja merült fel Homolya Róberttel, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárával szemben uniós projekteknél. Tóth Bertalan szerint ez is azt bizonyítja, hogy a kormány egy államilag szervezett korrupciós rendszert működtet. Ez is az adófizetőknek fog fájni – mondta, jelezve, hogy feljelentést tesznek az ügyben.

MTI