Schmidt Mária történész szerint Soros György célja a migrációs nyomás fenntartása, újra akarja indítani a balkáni migrációs útvonalat.

Fotó: MTI/Kovács Attila, archív

Schmidt Mária az M1 aktuális csatornának szerdán nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a magyar származású amerikai üzletember az egész világot a terepének tekinti, el akarja terjeszteni a nyitott társadalom utópikus eszméjét, amely szerint a világ összes határát – ezen belül a nemzeti szuverenitás és a gondolkodás határait – le kell bontani, mindent „egyneműsíteni” kell, és alá kell rendelni a globális üzleti érdekeknek.

Az utóbbi nyolc évben Soros György ezeket a célokat nagy hatásfokkal tudta megvalósítani, hiszen az Egyesült Államok, a világ egyikvezető hatalma mögötte állt, Barack Obama kormányzásának nyolc éve alatt ugyanis az amerikai külpolitika és Soros céljai egybeestek – jelentette ki a történész.

Schmidt Mária úgy fogalmazott, Soros György a nyitott társadalmat ugyanúgy el akarja terjeszteni az egész világon, mint ahogy kommunizmust és az internacionalizmust szerették volna. A kommunizmus is olyan új világban gondolkodott, ahol nincsenek határok, tehát nincs különbség a két eszme között, csak most nem internacionalizmusnak hívják, hanem nyitott társadalomnak.

A nyitott társadalomra törekvés pedig mára „felfalta” a baloldalt, már nincsenek baloldali eszmék, csak a Soros által összeállított „mix” van, a „sorosizmus”, ezzel „kivéreztette” a baloldalt – fűzte hozzá.

A történész a Látószög blogon vasárnap megjelent tanulmányában Soros Györgyöt „filantróp tőzsdepekulánsnak” nevezte. Arra a kérdésre, hogyan lehet valaki egyszerre mindkettő, azt válaszolta: az üzletember emberbaráti tevékenysége csak egy fedőtevékenység, mert a fő célja mégiscsak a pénzszerzés, az előnyös üzletkötés, az anyagi haszonszerzés.

Soros György kitapasztalt egy receptet, ami bevált: a megvásárolja azokat a csoportokat – média, értelmiség, függetlennek nevezett szakértők, objektív véleményformálók -, amelyek a befolyását alátámasztják – mondta. Majd ezeknek a támogatásával megszervezi azokat a civil szervezeteket, amelyek aztán politikai befolyásolásba kezdenek, káoszt teremtenek tüntetésekkel és erőszakos cselekedetekkel, meggyengítik és megdöntik a stabil kormányerőt, végül pedig új erőközpontot hoznak létre, ami kiszolgálja a céljait – jelentette ki Schmidt Mária.

A történész arról is beszélt, hogy Soros Györgyöt különleges viszony fűzi Magyarországhoz, mivel itt született és a gyermekkorát is itt töltötte, de ez persze nem akadályozta meg abban, hogy 2008-ban megpróbálja tönkre tenni az OTP-t és a forintot.

MTI