Fotó: shutterstock, illusztráció

Átvett egy kanyarógyanús beteget Csongrád megyéből a Békés Megyei Központi Kórház gyulai tagkórházának infektológiai osztálya – tájékoztatta az Állami Népegészségügyi és Tisztifőorvosi Hivatal (ÁNTSZ) kommunikációs osztálya pénteken az MTI-t.

Laboratóriumi vizsgálattal megerősített kanyarós beteg nincs Békés megyében – húzták alá.

Mint írták, a beteget ellátó gyulai osztály dolgozóinak oltási státusát felmérték, részükre az oltóanyag biztosított.

Az MTI kérdésére válaszolva közölték: Békés megye egészségügyi intézményeiben a dolgozók beoltottságának felmérése folyamatban van. Arról nem adtak tájékoztatást, mikor kezdődhet az orosházi, a gyulai és a békéscsabai intézményben dolgozó egészségügyi személyzet immunizálása, és hogy hány dolgozót kell beoltani a védőoltással.

Hozzátették: a védőoltás a nagykereskedők rendelkezésére áll, a patikák be tudják azt szerezni.

Oroszi Beatrix, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgató-főorvosa pénteki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, 52-re emelkedett a kanyarógyanús esetek száma az országban, és ebből 15 esetben igazolták is a betegséget. A gyanús esetek közül hármat kizártak, 34 esetben pedig a laboratóriumi vizsgálatok még folyamatban vannak. A héten igazolt két új eset a makói kórházban kialakult járványhoz tartozik – tette hozzá, kiemelve: továbbra sincs országos járványveszély.

MTI