A Demokratikus Koalíció elnöke hétfőn ismertette a párt hét plusz egy pontból álló családpolitikai javaslatcsomagját, ami azt célozza, hogy növekedjen a gyermekvállalási kedv Magyarországon.

Fotó: MTI (archív)

Fotó: MTI, archív, szerk. 

Gyurcsány Ferenc hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az elmúlt száz esztendő során összesen három olyan év volt, amikor kilencvenezernél kevesebb gyermek született Magyarországon. Mind a három év erre az évtizedre, a Fidesz kormányzására esett, ami bizonyítja, hogy a Fidesz családpolitikája kifejezetten kudarcos – hangoztatta.

Azt mondta, háborúk idején kevesebb gyermek születik, ez az ország pedig kilencedik éve „lényegében hadiállapot alatt él”, mert a kormány háborúzik a fél világgal, Európával és a vele egyet nem értő magyarokkal is. Gyurcsány Ferenc kijelentette: véget kell vetni a politikai, közéleti hadiállapotnak, külföldön és itthon is.

A hétpontos javaslatcsomagot ismertetve úgy folytatta: vissza kell vonni a munka törvénykönyvének decemberben elfogadott módosítását, a „rabszolgatörvényt”. Ahol napi tíz órát vagy heti hat napot kell átlagosan dolgozni, ott nem lesz nagy a gyermekvállalási kedv – fogalmazott.

Garantálni kell, hogy a kisgyermekes családokat nem lakoltatják ki; munkaviszonyként kell elismerni az otthonápolást és azért legalább a minimálbért kell fizetni – sorolta tovább a pártelnök. Gyurcsány Ferenc követelte, hogy a családi pótlékot azonnal emeljék fel ötven százalékkal és töltsék be az összes üresen álló házi- és gyermekorvosi praxist. Legalább másfélszeresére kell emelni az egészségügyi dolgozók bérét, és a béremelést a következő négy esztendőben folytatni kell úgy, hogy az minden évben legalább 15 százalékkal nőjön – mondta.

A gyermekeknek a jó oktatás ad esélyt a sikerre, ezért korszerű tudást és idegen nyelvi ismereteket adó iskolákra van szükség, el kell törölni, vagy legalábbis radikálisan csökkenteni a tandíjakat és növelni kell a felvételi keretszámokat – közölte.

Az alapvető közműszolgáltatásokat, a vizet, az áramot és a fűtést egy meghatározott mértékig mindenki számára ingyenessé kell tenni – ismételte meg végül egy korábbi javaslatukat.

Gyurcsány Ferencet a kérdések során szembesítették azzal, hogy a negyven éve tartó népességfogyás miatt folyamatosan csökken a szülőkorú nők száma. A pártelnök azt felelte, hogy nyilvánvalóan sokrétűek az okok, de 2011-től a születések számában megfigyelhető egy radikális, közel tíz százalékos csökkenés. Semmi nem bizonyítja, hogy ennek a kormánynak a családpolitikája bármilyen eredményt hozott volna – értékelt.

Elismerte, hogy valóban nő a termékenységszám, de – mondta – „végtelenül messze vagyunk” attól a termékenységszámtól, ami alkalmas lenne arra, hogy a magyar népességszám megmaradjon.

Gyurcsány Ferenctől megkérdezték, hogy meghallgatták-e őt vagy a feleségét a közelmúltban elfogott bolgár üzletember, Cvetan Vaszilev ügyében. A politikus azt kérte az őt kérdező újságíróktól, hogy tekintsék át az ügyben indított és megnyert pereiket.

Dobrev Klára a DK EP-listájának a vezetője, aki egy új, erős Európáért, az európai egyesült államokért száll síkra – felelte arra a felvetésre, hogy felesége készül-e egyéb politikai szerepet is vállalni. Gyurcsány Ferenctől többször is megkérdezték, nem összeférhetetlen-e, hogy felesége a DK EP-listavezetője, miközben vezeti az Altus Zrt. nevű céget is. A pártelnök azt felelte, hogy ezt a kérdést az elmúlt napokban Dobrev Klára, illetve a DK szóvivője is többször is megválaszolta.

A DK már évekkel ezelőtt eljuttatta azt az írásos javaslatát az Európai Tanácshoz, az Európai Bizottsághoz és az Európai Parlamentnek, amelyben felvetik, hogy korlátozni kellene a magyar kormány döntési jogát a Magyarországnak jutó pénz felhasználása során – közölte egy újabb kérdésre. Hangsúlyozta: nem az országtól akarnak pénzt elvenni, hanem a kormány lehetőségeit szeretnék korlátozni és ellenőrizni.
 

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) közleménye

Gyurcsány Ferenc egyszerűen képtelen belátni, hogy társadalompolitikája szöges ellentétben áll a józan ésszel. Miután regnálása alatt az államcsőd szélére sodorta a magyar gazdaságot, most ingyen adná a közműellátásokat és a munka alapú társadalom helyett továbbra is a segélyezésen nyugvó, a családokat így kiszolgáltatottá tevő rendszert szeretné visszahozni. Követelései közül több csak hangzatos, de mögöttes tartalom nélküli puffogás. Társadalmi békét követel, holott az ő miniszterelnöksége alatt lőtték ki békés tüntetők szemeit, akkor kardlapozták meg ártatlanok százait. Ezek után csak annyit kérdeznénk a különböző beteljesületlen programok megalkotásának nagy öregjétől: mi lenne, ha felesége helyett önmagát küldené Brüsszelbe jó hosszú időre Gyurcsány Ferenc? /OS/
 

Fidesz: Gyurcsány Ferencék valódi programja a migránsok betelepítésének támogatása

A Fidesz szerint Gyurcsány Ferencék valódi programja az, hogy a gyermekes családok támogatása helyett a migránsok betelepítését akarják támogatni.

Így reagált hétfőn a Fidesz az MTI-hez eljuttatott közleményében arra, hogy a Demokratikus Koalíció elnöke hétfőn ismertette a párt hét plusz egy pontból álló családpolitikai javaslatcsomagját, ami azt célozza, hogy növekedjen a gyermekvállalási kedv Magyarországon.

A Fidesz szerint „Gyurcsány Ferenc bevándorláspárti”, ezért támadja a kormány családpolitikáját. Kifejtették: Gyurcsány Ferenc nem szavazta meg az ápolási díj emelését, a gyermekek otthongondozási díjának bevezetését és kormányzása alatt is mindig csak elvett a gyermekesektől. Eltörölte az egy- és kétgyermekesek családi adókedvezményét, az összes otthonteremtési támogatást, megszüntette a hároméves gyest, megszorításokkal, adóemelésekkel sújtotta a családokat – tették hozzá. /MTI/