Gyurcsány Ferenc arra kérte a szabadság és a demokrácia mellett elkötelezett választókat, hogy szervezzék meg a parlamenten kívüli ellenállást, mivel szerinte csupán országgyűlési eszközökkel nem váltható le a „demokrácia díszlete mögött diktatúrát építő” kormány.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán (archív)

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szombaton, Budapesten tartott évadnyitó beszédében úgy fogalmazott, nem akar felfordulást, de azt szeretné, ha a választók mind többen mozdulnának meg, és például utcai tüntetésekkel, valamint „a szabad beszéd helyi fórumaival” ráznák fel az országot.

Kiemelte, meg kell mutatniuk, hogy Európában ők vannak többségben, szemben a „lúzer, szájhős miniszterelnökkel”, aki szerinte építkezés helyett csak rombol és kisebbségbe kerül, aminek eredményeként hátat fordítanak neki a kontinensen.

A diktatúrához nem kell gulág, vagy hitleri bajusz, a kormány enélkül is uralma alá hajtotta a nyilvánosságot, pénzügyileg ellehetetlenítette az ellenzéket, „megfojtotta” a vele szemben álló civileket, tönkretette az igazságszolgáltatást – fejtette ki Gyurcsány Ferenc, aki szerint a kabinet lehetőségeinek töredékével rendelkező ellenzék a diktatúrában nem tudja ellátni feladatát.

A DK vezetője hangsúlyozta, Brüsszel nem fogja leváltani a kormányt, azt csak a szervezett népakarat buktathatja meg, mivel kizárólag az erő nyelvéből ért. Gyurcsány Ferenc szerint ezt mutatja, hogy a kabinet csak az internetadó, a vasárnapi boltzár és az olimpiai pályázat ügyében megmutatkozó ellenállásra hallgatott. Nincs mese, a népnek vissza kell vennie a cselekvés felelősségét – mondta.

A volt kormányfő egyórás beszédének felvezetőjében arról szólt, hogy a demokrácia és a szabadság elvei azért kérdőjeleződhetnek meg napjainkban, mert fájdalmasan sokan vannak, akiknek azok csak szenvedést és kitaszítottságot hoztak. „Akik torkig vannak a világgal, azok lázadni fognak” – mondta.

A demokrácia nem tökéletes, de amíg sok „önmagát felkentnek hitt, hatalomgőzös politikus, köztük a magyar kormányfő” a nyugat halálát vizionálja, addig a valóság azt mutatja, hogy az európai gazdaság öt éve folyamatosan növekszik, a populisták támogatottsága pedig sehol nem emelkedik 10-20 százaléka fölé, és csak Lengyelországban és Magyarországon kerültek hatalomra – fejtette ki.

A kormányfő józan ítélőképessége omlott össze” – mondta Gyurcsány Ferenc, aki az elfogadhatatlanul megnövekvő vagyoni és jövedelmi különbségeket nevezte Európa legfeszítőbb gondjának. A DK elnöke hosszan kritizálta Orbán Viktort, amiért erről a problémáról soha nem beszél, és nem áll ki például a kilakoltatottak, vagy a brókerbotrányok károsultjai mellett. Kiemelte, csak a mindenkinek tisztességes megélhetést biztosító „európai egyesült államok” megvalósítása lehet képes arra, hogy megvédje a gyengéket az erősekkel szemben.

Gyurcsány Ferenc elmondta, a kormányfő állításával ellentétben véget ért a menekültválság, mivel idén kevesebb mint 50 ezren érkeztek illegálisan Európába, Magyarországra pedig az elmúlt nyolc és fél hónapban naponta egy ember akart törvénytelenül bejutni.

Kiemelte, egy önmagát erősnek tartó ország meg tud birkózni az életüket féltő menekültek befogadásával, ami még akkor is megkerülhetetlen erkölcsi kötelesség, ha kihívást jelent. Ezzel szemben a jobb élet reményében érkezők befogadását mérlegelni kell, az európai emberek 70-80 százaléka pedig olyan pártokra szavaz, akik befogadják a menekülteket, a bevándorlásról pedig hajlandók beszélni – mondta.

Gyurcsány Ferenc leszögezte, a DK ma Magyarország leginkább Európa mellett elkötelezett pártja, az ellenzék „legegészségesebb” tagja. A DK vezetője szerint ezzel szemben nem tekinthetők a magyar ellenzék becsületes pártjainak azok, amelyek az Európai Parlamentben segédkezet nyújtottak a kormánynak azzal, hogy nem szavazták meg a Sargentini-jelentést.

Nézd élőben az évadnyitó beszédemet!Elmondom, hogyan fogjuk együtt megteremteni az európai Magyarországot.

Gepostet von Gyurcsány Ferenc am Samstag, 15. September 2018