A Demokratikus Koalíció azt javasolja, hogy ha a baloldali pártok alakíthatnak kormányt, akkor hozzák előre idén őszre az önkormányzati választást.
 


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Gyurcsány Ferenc keddi, budapesti sajtótájékoztatóján azzal indokolta elképzelésüket, hogy nem egyszerűen kormányváltásra, hanem rendszerváltásra van szükség, ehhez pedig Orbán Viktor rendszerének valamennyi pillérét le kell bontani. A pártelnök szerint a települési önkormányzatok egy jelentős része ugyanis nem a választók és a lakosság érdekeit képviseli, hanem a Fidesz „politikai akaratának egyszerű végrehajtója”.
    
Az új kormánynak ezért fel kell szólítania az önkormányzatokat, hogy „nyissanak utat” egy előrehozott választásnak – nyomatékosított. Ha ezt nem teszik meg, akkor arra kell kérni a választókat, hogy közvetlen nyomásgyakorlással kényszerítsék ki az előrehozott választást – tette hozzá.
    
Egy ehhez kapcsolódó kérdésre azt felelte, hogy egy választás soha nem káoszt, hanem megoldást hoz. Azt is elmondta, hogy javaslatukról nem egyeztetettek más pártokkal.
    
A sajtótájékoztatón a további lépéseiket sorolva arról beszélt, hogy meg kell szüntetni azt az „oligarchikus világot”, amelyik nagyjából kétezer milliárd forinttal gazdagodott az utóbbi időszakban.
    
Helyre kell állítani a sajtó függetlenségét – jelentette ki, hozzátéve, nem csak a közmédiára gondol, de vannak olyan szakmai, közéleti, erkölcsi követelmények, amelyeknek a magánkézben lévő médiumoknak is meg kell felelniük. Arra a kérdésre, hogy milyen követelményekre gondolt, azt felelte, nem szabad hírt hamisítani, tényeket kell írni. 
    
Helyre kell állítani az ügyészség pártfüggetlenségét, nem kell megbékélni azzal, hogy a szervezet időnként a Fidesz bűneit takargatja, a kormánypárt ellenfeleit pedig üldözi – fogalmazott Gyurcsány Ferenc.
    
A sajtótájékoztatón Gréczy Zsolt pártszóvivőt reagáltatták azokra a cikkekre, amelyek azt állítják, hogy, hogy Tracie Ahern, a Soros Fund Managament volt pénzügyi vezetője szerint a „Soros-hálózat” legalább kétezer embere dolgozik a magyar miniszterelnök és Magyarország ellen.
    
A politikus azt mondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök sok éven keresztül Soros-ösztöndíjasként, a „Soros-hálózat részeként” dolgozott Magyarországon. A kormányfő és a Fidesz teljes vezérkara Soros Györgynek köszönheti a politikai pályafutását, az angoltudását és a külföldi egyetemi tanulmányait, „Soros György szervezetét Fidesznek hívják” – jelentette ki. Hozzátette, véleménye szerint Orbán Viktor és a Fidesz dolgozik Magyarország ellen.

(MTI)