Nem igaz, hogy a vita a bevándorlás pártolói és ellenzői között van Magyarországon, mert senki nem akarja Európa kultúráját megváltoztatni – hangsúlyozta a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke kedden Győrben.

Fotó: MTI (illusztráció, szerk.)

Fotó: MTI (illusztráció, szerk.)

Gyurcsány Ferenc a párt tüntetéssorozatának győri állomásán mintegy 250-300 ember előtt azt mondta, hogy azoknak a menekülteknek, akik a saját és a családjuk életének védelme érdekében kelnek útra, mert szétbombázták az otthonaikat, kezet kell nyújtani, ott nem lehet mérlegelni. 

Abban viszont „nincs vita”, hogy azokkal szemben, akik otthonukban nem élnek veszélyben, csak jobb életre vágynak, nincs ilyen erkölcsi kötelesség – mondta. 

Hozzátette, hogy idén a 2015-ös bevándorlási hullámban érkező embereknél jóval kevesebben, háromszázaléknyian jöttek,
és egy „önmagára büszke, erősnek mondott Magyarország nem ijedhet meg egy-két ezer embertől, akiknek más a bőrszíne, kultúrája” – közölte.

Ha ez veszélybe tud sodorni bennünket, akkor velünk van a baj – jelentette ki a volt kormányfő. 

Míg mi elhisszük, hogy Orbán Viktor menti meg az életünket, addig az eltakar minden problémát, ami az országban fennáll – mondta Gyurcsány Ferenc.

Magyarország nem a menekültek miatt van veszélyben, hanem a kormánya miatt – fűzte hozzá.

Mi európai világot akarunk, szabadsággal és emberséggel, nem azt a politikát, amelyet a kormány folytat – szögezte le a pártelnök. 

miatt az ország miatt fáj a szívünk, amelyből elveszett a remény, ahol barátságok, emberi kapcsolatok szűnnek meg. Mi nem ilyen országot akarunk – fűzte hozzá. 

Magyarországon nincs demokrácia, a kormány leváltásához szükséges erőt pedig a magyar emberekből lehet meríteni. Ha a nép nem mutat erőt, „nem tudom, mikor leszünk elég erősek ahhoz, hogy távozásra kényszerítsük” a kormányt, mert más megoldás nincs – mondta Gyurcsány Ferenc.