Megdöbbentette a társadalmat az az ítélet, amelyet a minap hozott a bíróság másodfokon a 2006-os attakot irányító magas rangú rendőri vezetők ügyében. A határozat nagyon hasonlít ahhoz a tavaly született elsőfokú ítélethez, amely a vörösiszap-perben született.

Fotó: T. Szántó György/Demokrata

– Bizony egyik ítélet sem alkalmas arra, hogy növelje a közvélemény igazságszolgáltatásba vetett hitét és bizalmát – mondta a Demokratának ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász. – Mind az iszapkatasztrófa, mind pedig a 2006-os rendőri attak során bűncselekmények egész sora történt, ez világos. Különösen szomorú, hogy a 2006-os brutális rendőri fellépésnek nagyrészt olyan polgárok váltak áldozataivá, akik egyébként békésen gyakorolták gyülekezési jogukat.

Ifj. Lomnici Zoltán utalt a Professzorok Batthyány Körére, amely úgy fogalmazott nemrég, hogy az utóbbi időben feltűnően sok szakmaiatlan és hibás döntést hozott az igazságszolgáltatás, a testület lesújtó véleményt alkotott a magyar ítélkezési gyakorlatról.

Tudni kell, hogy a második Orbán-kormány korábban olyan bírósági reformjavaslatot terjesztett az Országgyűlés elé, amelyben a keveredések kiküszöbölésére szétválasztotta az igazgatás és az ítélkezés kérdését. Az előbbiért az Országos Bírósági Hivatal, az utóbbiért pedig a Kúria lett felelős. Ifj. Lomnici Zoltán szerint a kabinet, de a közvélemény is azt várta, hogy ezek után az ítéletek jobban igazodnak majd a társadalom jogos igazságérzetéhez, ám nem ez történt. Sőt, feltűnő lett például, hogy a balliberális politikusok ilyen-olyan visszaéléseivel kapcsolatos eljárásokban eleve nem is születnek elmarasztaló ítéletek.

– Márpedig a helyzet az, hogy a polgárok hajlamosak az ilyen visszásságokat a kormány számlájára írni – szögezte le ifj. Lomnici Zoltán –, noha az elszámoltatás az igazságszolgáltatás feladata lenne. A labda tehát most az ügyészség, a nyomozóhatóság, illetve a bíróság térfelén pattog.

Az alkotmányjogász szerint a 2006-os attakban egy speciális döntési láncolat alakult ki. Az utcákon azokat az utasításokat követték a rendőri egységek, amelyeket a magasabb rangú parancsnokoktól kaptak, a parancsnokok és a vezetők pedig a politikusok iránymutatásai szerint jártak el. Nos, ebből a láncolatból végül csak a rendőri vezetőket ragadta ki, s küldte bíróság elé a vádhatóság.

A Civil Jogász Bizottság, s a szervezet vezetője, Völgyesi Miklós nyugalmazott bírósági tanácselnök ki is mondta: Gyurcsány Ferencnek is a vádlottak padján kellett volna ülnie a perben. Ettől még persze megvan a rendőri vezetők felelőssége is, többek között azért – fejtette ki a Civil Jogász Bizottság –, mert döntéseik részben politikai természetű döntések voltak, erre viszont nem adott lehetőséget nekik a hatályos rendőrségi törvény.

Úgy tűnik, különleges szituáció alakult ki, ifj. Lomnici Zoltán szerint ugyanis nem zárható ki, hogy az inkriminált ítélet megfelel a szigorúan vett szakmai követelményeknek. Tekintve, hogy a bíróság abból az „anyagból dolgozott”, amit a nyomozás, illetve a vádhatóság tárt elé, minthogy a felelősök igencsak leszűkített körét is ő határozta meg. Ettől még az ítélet morálisan, de politikai hatását tekintve is elfogadhatatlan.

Sinkovics Ferenc