A PestiSrácok.hu hírportál értesülései szerint már három embert gyanúsítanak vesztegetéssel az Alstom-metrókocsik beszerzésének ügyében, egy ellen pedig továbbra is nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán, archív, illusztráció

A Pesti Srácok keddi cikkében azt írta, Costopulos Orestistől, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) helyettes szóvivőjétől tudták meg, hogy Alstom-ügyben egy újabb embert hallgatott ki gyanúsítottként a KNYF, így már három terheltje van a büntetőeljárásnak.

A helyettes szóvivő tájékoztatása szerint mindhármukat bűnsegédként, gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettével gyanúsítják. Egyikük sem közszereplő.

A helyettes szóvivő elmondta, hogy egy negyedik emberrel szemben továbbra is nemzetközi elfogatóparancs van érvényben. A nyomozásról annyit még elárult, hogy jogsegélykérelmeket bocsátottak ki, amelyek egy részére megérkezett a válasz. A nyomozás jelenlegi határideje július 3 – olvasható.

Emlékeztettek: a nyomozó hatóság 2016 szeptemberében indított büntető­eljárást a 2-es és a 4-es metróvonalra 2006-ban beszerzett francia Alstom-metrókocsik ügyében. Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) tavaly februárban közzétett jelentése a 4-es metróberuházás kapcsán kötött Alstom-szerződésnél a teljes, 22,9 milliárd forintos támogatás visszatérítését javasolta, mivel a gyanú szerint a francia cég bennfentes információkhoz juthatott, és azt felhasználva módosította ajánlatát. Ebben az ügyben nemcsak Magyarországon, hanem Nagy-Britanniában is eljárások folynak.

A hírportállal Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője azt közölte, hogy az Alstom-üggyel párhuzamosan futó, ahhoz az OLAF-jelentés révén kapcsolódó 4-es metró-ügy nyomozásának határidejét szeptember 23-ig meghosszabbította a főügyészség. Hozzátette: gyanúsítottja nincs a büntetőeljárásnak. Az ügyben a 4-es metró beruházásához kapcsolódó építési és tanácsadási szerződéseket, valamint projektmenedzsmenttel kapcsolatos döntések jogszerűségét vizsgálják – mondta el Bagoly Bettina.