A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint az európai országokat és polgáraikat „biztonsági, gazdasági, szociális és kulturális” szempontból sem lehet olyan helyzetbe hozni, hogy önmagukat feladva próbáljanak segíteni azokon, akik adott esetben rászorulnak.

Bakondi György vasárnap az M1 aktuális csatornán úgy fogalmazott: a határt őrizni kell, a segítséget pedig oda kell vinni, ahol a baj van.

Kitért arra is, hogy a belbiztonsági helyzet romlásának – amely összefügg az ellenőrizetlen, tömeges bevándorlással – politikai következményei lettek, jelentős átrendeződés történt a német és az osztrák politikában is. Tartósan nem folytatható, hogy a lakosság véleményével, akaratával ellentétesen politizáljon egy kormány – tette hozzá.

Hangsúlyozta: a visegrádi négyek, köztük Magyarország biztonságpolitikája és állásfoglalása elég konzekvens volt az elmúlt években, ennek eredményei érzékelhetők, sokan gondolják, amit a magyar kormány hirdet, hogy az ellenőrizetlen, tömeges beáramlásnak negatív hatásai vannak.

Az Európai Tanács legutóbbi ülésére utalva megjegyezte: a külső határőrizet fontosságáról „legalábbis a szavak szintjén” Európában egyetértés van. Úgy folytatta: aki segíteni akar ezeknek az embereknek, az a kiinduló országban teheti meg, mert többségük nem politikai menekült, hanem a jobb élet reményében érkezett Európába.

MTI