A nemzeti konzultációra kapott válaszokat feldolgozva a kormány a támogatások újabb szélesítésével próbálja ösztönözni a további gyermekek vállalását. A legnagyobb tétel a 40 évnél fiatalabb házasok számára adott 10 millió forintos kamatmentes hitel, amelynek törlesztését a harmadik gyermek születésénél elengedik – ez együttesen évi százmilliárd forintot jelent. De jelentős segítség a hétszemélyes autók vásárlásának 50 százalékos támogatása, valamint a négygyermekes nők szja-kötelezettségének elengedése is. A nagyszülői gyed engedélyezése az anyák munkavállalását segíti, a csok használt lakásokra kiterjesztése pedig alacsonyabb árkategóriában is elérhetővé teszi a támogatásokat.

Fotó: shutterstock.com

Fotó: shutterstock.com

Nekünk magyar gyerekek kellenek. Ha beletörődünk, hogy még biológiailag sem tudjuk fenntartani magunkat, azzal beismerjük, hogy saját magunknak sem vagyunk fontosak – indokolta a családpolitikai intézkedések újabb bővítését évértékelő beszédében Orbán Viktor miniszterelnök. Ahogy az összesítéséből kiderült: mindez azt jelenti, hogy egy két gyermeket vállaló házaspár immár bő 22 millió forintot kap az életkezdéshez, három gyermek vállalása esetén pedig 35 milliót. A juttatás egy része eleve visszatérítés-mentes, másik része kamatmentes, amiből több gyermek születése esetén további részek visszatérítését engedik el. Így egy háromgyermekes család akár 24 millió, egy kétgyermekes pedig hatmillió forint vissza nem fizetendő támogatást kaphat.

24 millió megtartható

A legutóbb 2018 decemberében kedvezőbbé tett csok keretében már eddig is tízmillió forint támogatást, továbbá 15 millió forint kedvezményes hitelt kaptak a háromgyermekes, illetve 2,6 millió támogatást, plusz tízmillió forintos kedvezményes hitelt a kétgyermekes családok. A miniszterelnök által most bejelentett tízmillió forintos újabb csomag pedig már a friss házasoknak szól: minden 40 év alatti nő igényelheti, aki gyermekvállalást tervez. A juttatás eredetileg kamatmentes hitel, ami akkor válik – visszamenőlegesen is – piaci kamatozásúvá, ha öt éven belül nem sikerül szülni. Az első gyermek születésénél ugyanakkor három évre felfüggesztik a törlesztési kötelezettséget, a másodiknál újabb három évre, egyúttal elengedve a tőketartozás harmadát, a harmadiknál pedig teljes egészében eltörlik a hátralévő tartozást.

A csok újabb és újabb bővítései már eddig is képesek voltak ösztönözni a gyermekvállalást, hiszen az úgynevezett teljes termékenységi ráta (vagyis hogy egy párnak hány gyermeke születik) a 2011-es, mélypontot jelentő 1,23-ról az elmúlt két évre 1,49-re emelkedett. A mostani bejelentéssel azonban látványos gyorsítást szeretne elérni a kormány, hiszen a programba eleve csak három éven át lehet belépni, másrészt a tízmilliós összegből azok tarthatnak meg igazán sokat, akik minél hamarabb – és három évnél nem hosszabb szünetekkel – szülik meg gyermekeiket.

Nő emellett a jelzáloghitelekből átvállalt költségvetési rész is. Eddig a harmadik, majd az azt követő születések után a nagycsaládosok tartozásából egy-egy millió forintot engedett el a kormány. Ezután már a második gyermek születése egymilliós, a harmadik négymilliós, majd minden további újabb egymilliós kedvezményt jelent. Az összes lehetőséget összeadva jön ki a háromgyermekeseknél már említett, 24 millió forintos vissza nem térítendő támogatás.

A bejelentett intézkedések várható hatásairól az OTP elemzői készítették az első összegzést. E szerint ez a két pont, vagyis a házasok induló támogatása, valamint a jelzáloghitel-átvállalás nyújtja a legtöbb lehetőséget a családoknak. Becslésük szerint előbbi idén még csak húsz, jövőre már 35, azután pedig ötvenmilliárd forint juttatást jelent a gyermekvállalóknak. A jelzáloghitel-elengedéssel pedig idén 25, majd azt követően évi ötvenmilliárd forintot hagy döntően a nagycsaládosoknál a kormány.

Fotó: MTI

Használtan olcsóbban

A családok lakásvásárlását további könnyítések is segítik. E szerint nyártól már használt lakásokra is igénybe vehető lesz a csok mellé járó támogatott hitel. Természetesen marad a használt lakásokra eddig is igényelhető csok, ami az új lakásoknál mérsékeltebb vissza nem térítendő támogatást jelent, egy gyermekre 0,6, két gyermekre 1,43, három gyermekre 2,2 millió forintot. A maximum 3 százalékos kamatozású, tíz, illetve 15 millió forintos hitel ugyanakkor az újakkal azonos módon immár a használt lakásokra is jár majd. Emellett eltörlik a 35 millió forintos árplafont is, Budapesten és környékén ez ugyanis már gyakran akadálya volt a támogatások igénybevételének.

Mivel a hitelátvállalások használt lakásokra is járnak, sőt a friss házasok induló gyermekvállalási hitele eleve szabad felhasználású konstrukció, a mérsékeltebb csokkal számolva is elmondható, hogy egy háromgyermekes család optimális esetben bő 16 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphat, és egy kétgyermekes is bő ötmillió forintot. Ami azért lehet elgondolkodtató, mert a használt lakások jelenleg körülbelül harmadával olcsóbbak az új építésűeknél.

Mivel a csokra alapozott újabb és újabb kedvezményekkel már meglehetősen bonyolult konstrukciót hozott létre a kormány, a teljes képhez hozzátartozik, hogy az említett maximális összegek speciális esetben érhetők el. Vagyis ha valakinek még nincs gyermeke, viszont nyártól hármat vállal (esetleg a meglévők mellé vállal további hármat), és azokat rövid időn belül sikerül megszülnie, továbbá megfelelő jövedelmi viszonyai – és az előírások szerint legalább három ledolgozott éve – vannak ahhoz, hogy alkalmasnak találják hitelfelvételre (később ebből engedhet el tartozást az állam). Sokak számára tehát nem érhető el a teljes csomag, ugyanakkor egyre többek számára válnak reálissá egyre jelentősebb részei.

A feltételeknek megfelelők ugyanakkor – a főváros kivételével – szinte egy teljes ház árát megkaphatják a támogatásokból, aminek nagyobb részét három gyermek elérése esetén vissza sem kell fizetni. Az új építésű lakások piacán például Nyíregyházán 37 millió forintért lehet 83 négyzetméteres családi házat vásárolni, Békéscsabán 33 millió forintért 100 négyzetmétereset. Miskolcon 27 millió forintba kerül egy 80 négyzetméteres lakás, Veszprémben 36 millió egy 67 négyzetméteres lakás, Győrben pedig 34 millió egy 90 négyzetméteres lakóparki házrész. A fővárosban ugyanakkor az új építésű lakások négyzetméterára Budán 800 ezer, Pesten 700 ezer forint, vagyis a támogatások összegéből csupán 45-50 négyzetméter elérhető, ami kevés egy háromgyermekes családnak. Ugyanakkor a fővárosközeli Telkiben – ami rendre előkelő helyen szerepel a települések elitlistáján – már 40 millió forintért kínálnak 80 négyzetméteres új építésű lakást, Gödön pedig 33 millió forintért lehet venni 66 négyzetméteres ikerházrészt.

Használt lakások vásárlása esetén pedig tovább szélesednek a lehetőségek, hiszen az ingatlannet.hu térképes adatbázisa szerint a használt lakások ára az alföldi falvakban csupán 50-60 ezer forint négyzetméterenként, Miskolcon vagy Nyíregyházán 250 ezer, Debrecenben, Székesfehérváron, Győrben 300 ezer forint, vagyis e megyeszékhelyeken 25-30 millió forintért 100 négyzetméter is vásárolható. Budapest már nehezebb, itt 300-500 ezer forint között bármilyen ár előfordulhat elhelyezkedéstől, állapottól függően (konkrét esetekről ld. keretes írásunkat), de itt is jelentős részt fedhet le az állami támogatás.

Bölcsődéktől az autóig

A csomagban három, a gyermekvállalást közvetve segítő támogatás is szerepel. A bölcsődeépítési program szerint három év alatt 21 ezer új férőhelyet létesítenek – ebből tízezret már idén. A miniszterelnök szerint ez azt eredményezi, hogy aki igényli, mindenki bölcsődébe járathassa gyermekét. Szintén a szülők munkavállalását segíti a nagyszülői gyed lehetősége – az ellátási forma rugalmasabbá tételének az elmúlt évekből is vannak előzményei, hiszen előbb az apák váltak jogosulttá a juttatásra, majd munkavégzés mellett is lehetővé vált igénybevétele.

A nemzet fennmaradásáért különösen sokat tevőket jutalmazza a legalább négy gyermeket szülő nők életük végéig történő jövedelemadó-mentessége, ami az OTP elemzése szerint 2020-as életbe­lépésétől évi 27 milliárd forintnyi kedvezményt jelent.

Minden nagycsaládos, vagyis legalább három gyermeket nevelő família igénybe veheti ugyanakkor az autóvásárlási kedvezményt. Ennek keretében az állam 50 százalékkal, de maximum 2,5 millió forinttal támogatja a legalább hétszemélyes, új autók vásárlását. Az igényléshez csupán a családi pótlékról szóló elismervényre van szükség, az állami támogatást pedig az autókereskedők hívják majd le – a konstrukciót kétgyermekes, ám harradik gyermeküket váró párok is igénybe vehetik. A hivatalos indoklás szerint az Emmi azért húzta meg hét ülésnél a határt, hogy az autó mérete ne lehessen akadálya újabb gyermek vállalásának.

Egy autópiaci körkép alapján meglepően sok lehetőség nyílik így meg a sokgyermekesek előtt. A legolcsóbb modell, a Dacia Lodgy például 3,5 millió forintba kerül, vagyis ennél az érintettek még ki sem tudják használni az állami támogatás maximumát, hiszen 1,75 millió forintra számíthatnak. A nyugati márkák közül több már a támogatási határon érhető el: az Opel Combo, a Fiat Doblo 5,5 millió forint körül kapható, a Citroen Berlingo hatmillió forint. A kategória közepes presztízsű járművei közül a Peugeot 5008 vagy a Skoda Kodiaq már 7-8 millió forintért, a Volkswagen Touran 8,5 millió, a Ford Galaxy 10 millió forintért érhető el.

Bár az utóbbi kategóriák eléréséhez a nagycsaládosok jelentős részének kihívást jelenthet az önerő előteremtése, az OTP elemzői mégis az autóvásárlási program támogatását összemérhetőnek tartják a két lakáshitel-elengedési programponttal. Becslésük szerint az állam már 2020-ban 55-82 milliárd forintot fog e célra kiadni.

Végül, bár nem a családtámogatás témaköréhez tartozik, a miniszterelnöki bejelentés szerint a kormány támogatni fogja a fiatalok külföldi nyelvtanulását is.

Háromszázmilliárd forint

A KSH szerint Magyarországon jelenleg 40 ezer legalább négygyermekes, 135 ezer háromgyermekes és 300 ezer kétgyermekes család él. A mostani kedvezmények érintettjei azonban nemcsak utóbbiak, hanem mindazok, akik a következő években gyermekek vállalását tervezik. A cél nem is annyira a szociálpolitika, inkább a demográfiai folyamatok további javítása, hiszen – bár 2011-hez képest jelentős javulást mutatnak a folyamatok – 2016-tól megakadt a teljes termékenységi arányszám emelkedése. Az OTP elemzői szerint a mostani programmal erre évi 300 milliárd forintot fordít a kormány.

Utánanéztünk, mire elég a csok