A Demokratikus Koalíció világméretű botránynak nevezte azt a hírt, hogy menekültstátuszt kapott Magyarországon Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök.

Fotó: MTI (archív, illusztráció, szerk.)

Rónai Sándor, a párt szóvivője a Magyar Idők keddi értesülésére reagálva egy budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: csak és kizárólag bűnöző kormányok adnak bűnözőknek menekültstátuszt. Hozzátette: ilyen eset egyetlen másik európai országban sem fordulhatott volna elő.

A magyar kormány ezzel azt üzeni a világ bűnözőinek és terroristáinak, hogy Magyarországon menedéket lelhetnek a törvények elől – jelentette ki a politikus. Szavai szerint „Európa első embercsempész kormánya” eközben azt is el akarja hitetni, hogy nem szegett meg egy sor magyar és nemzetközi törvényt.

Az ügynek súlyos nemzetközi következményei várhatók – mondta Rónai Sándor. 

Az is eldőlt, hogy Orbán Viktornak is menekülnie kell majd, ha egyszer elveszíti a hatalmát, hacsak nem akar hosszú éveken keresztül börtönben sínylődni – jelentette ki a szóvivő.

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, a múlt héten viszont nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A politikus múlt kedden Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.

Liberálisok: az Orbán-kormány hivatalosan is egy bűnöző mellé állt

A Magyar Liberális Párt szerint az Orbán-kormány hivatalosan is egy bűnöző mellé állt. Megdöbbentőnek nevezték, hogy a Fidesz-kormány hivatalosan is menekültstátuszt adott a korrupció miatt elítélt Nikola Gruevszki volt macedón kormányfőnek.

A párt keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Nikola Gruevszkit otthonában nem „politikai múltja és véleménye, illetve az új kormány részéről őt ért koholt vádak miatt” üldözik, hanem azért, mert korrupció miatt elítélték, szökése után pedig nemzetközi körözést adtak ki ellene. 

A Liberálisok elfogadhatatlannak tartják, hogy a Fidesz-kormány segítséget nyújt neki abban, hogy saját országában elkerülhesse a felelősségre vonást. Úgy fogalmaztak: miközben az Orbán-kormány a valódi oltalomra szoruló emberek ellen „gyűlöletkampányt hirdetett”, a letelepedési kötvényeken keresztül már így is több mint 20 ezer embernek adott lehetőséget arra, hogy Európába jöjjön, és köztük sok „kétes hátterű” lehet. 

Véleményük szerint ezt koronázza meg Nikola Gruevszki befogadása, amelyet több demokratikus ország teljes joggal kritizál. A Fidesz a menekültstátusz megadásával „hivatalosan is felrúgta azokat a jogállami, demokratikus normákat”, amelyekért a Liberálisok is küzdenek, ezért minden lehetséges módon tiltakozni fognak az Orbán-kormány lépése ellen – tették hozzá.

A Magyar Liberális Párt arra reagált, hogy a Magyar Idők keddi értesülése szerint Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök megkapta a menekültstátuszt.

Párbeszéd: magyar és nemzetközi jogszabályokat sértett a kormány Gruevszki ügyében

A Párbeszéd szerint a magyar kormány hazai és nemzetközi jogszabályokat is megsértett annak az eljárásnak a során, amelyben – a hírek szerint – Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök megkapta a menekültstátust.

Szabó Tímea, az ellenzéki párt társelnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: Orbán Viktor „a politikai söpredék lerakóhelyévé tette” Magyarországot.

A frakcióvezető azt valószínűsítette, hogy Nikola Gruevszki Pintér Sándor belügyminiszter külön méltányossági engedélyével juthatott be Magyarországra. Ezzel a belügyminiszter, valamint a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal is megsértette a menekülttörvényt – fűzte hozzá.

A politikus egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy az unió alapszerződése kimondja: különösen súlyos bűncselekmények elkövetőinek nem lehet menekültstátuszt adni. Jelezte azt is: megnézik, hogy milyen jogi lépéseket tehetnek annak érdekében, hogy a volt macedón kormányfő ne maradhasson Magyarországon.

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke. A múlt héten nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amit hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A politikus múlt kedden Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.