Egyes államokkal ellentétben Magyarország nem szolidaritási-technikai, hanem identitási kérdésnek tekinti az Európai Unió területén tartózkodó migránsok elosztását – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az uniós vezetők brüsszeli csúcstalálkozója után.

Fotó: MTI, Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs


Fotó: MTI, Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Sajtóértekezletén Orbán Viktor közölte, hogy az uniós állam- és kormányfők találkozóját ezúttal is a migráció napirendi pontja uralta, azonban a résztvevők most nem a nézetkülönbségekre helyezték a hangsúlyt, hanem az együttműködésre.
    
Mint mondta, ezúttal nem beszéltek azokról a kérdésekről, amelyekről szinte kizárt az egyetértés, például arról, hogy „mit csináljunk az oktalanul beengedett migránsokkal”.
    
Ennek kapcsán leszögezte: lehetetlen, hogy bárki más meghatározza, kikkel élünk együtt, és ezáltal Magyarország identitását. „Eszünk ágában sincs megváltoztatni az identitásunkat” – mondta.

„Férfiasan” kezdődött a barátságunk Emmanuel Macronnal
A miniszterelnök kijelentette, hogy „férfiasan” kezdődött a barátságuk Emmanuel Macron új francia államfővel, akivel abban egyeztek meg, hogy az együttműködés alapja a kölcsönös tisztelet kell legyen.

Orbán Viktor elmondta, hogy a visegrádi országok vezetői és Macron közötti délelőtti találkozón kijelölték azokat a kérdéseket, amelyek terén pragmatikus együttműködést lehet kialakítani a felek között.
    
Hozzátette, a francia elnök világossá tette az ülésen, hogy kívánatosnak tartja az Európai Unió hatékonyságának növelését, amiért mindent meg fog tenni.
    
A kormányfő ennek kapcsán valószínűnek nevezte, hogy az őszi német választások után komoly reformtörekvésekre kell majd számítani az EU-ban.

Áthidalhatók a kiküldött munkavállalókkal kapcsolatos kérdések
A nyugatra kiküldött közép-európai munkavállalók jogi státusának kérdését tekintve az álláspontok nincsenek közel egymáshoz, de a távolság nem áthidalhatatlan – jelentette ki.

A miniszterelnök elmondta, a visegrádi országok vezetői pénteken megvitatták a külföldi munkavállalókkal kapcsolatos véleményeket Emmanuel Macron francia elnökkel és arra a következtésre jutottak, hogy megállapodásra lehet jutni ezekben a feszültségeket keltő kérdésekben.
    
Az uniós csúcstalálkozó témáival kapcsolatban elmondta, az európai belbiztonsággal kapcsolatban az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörírő Európai Tanács kiemelte, a terrorizmus elleni küzdelem eredményessége céljából az internetiparban tevékenykedő partnerekkel fokozni kell az együttműködést.
    
Elmondta azt is, hogy az uniós vezetők megerősítették elkötelezettségüket a párizsi klímaegyezmény és a vállalt feladatok maradéktalan teljesítése mellett.

Az ülés legnagyobb eredménye az unió védelmi dimenziójának erősítése
Az Európai Unió védelmi dimenziójának erősítése az uniós vezetők brüsszeli csúcstalálkozójának legnagyobb eredménye, az ülésen teljes egyetértés volt, minden tagállam részt kíván venni a kialakuló rendszerben – közölte.

A kormányfő kiemelte, ha lesz egyszer európai hadsereg, akkor a mostani csúcstalálkozót írják majd be kiindulópontként a történelemkönyvekbe.
    
Orbán Viktor fontosnak nevezte az EU védelmi dimenziójának megerősítését, hogy a kontinens gazdasági és politikai erejét katonai erővel is alá lehessen támasztani.

MTI, demokrata.hu