Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a CÖF szóvivője közleményben reagált a 444.hu és George Soros kapcsolatáról szóló sajtóhírekre. A közleményt teljes terjedelmében közöljük.

„A ripost.hu tette közzé azt a tényt, hogy az Új Péter főszerkesztő által irányított és Soros György tőzsdespekuláns által pénzelt 444.hu internetes hírportál kiadói igazgatóságába a milliárdos saját embereit ültette. Az egyikük Maria Nemcova, az Open Society korábbi prágai programigazgatója, a másik személy pedig Valer Kot, aki szintén kipróbált elvtársa Sorosnak.

Az elmúlt években a 444.hu folyamatosan támadta a Civil Összefogás Fórumot azt firtatva, hogy párttámogatásban részesült. A sokszor alaptalan vádakra mindannyiszor tényeken alapuló válaszokat adtunk és most ugyanezt várjuk el Új Péter főszerkesztő úrtól.

Amikor a főszerkesztő becsülete kitelt az index.hu oldalnál, megalapította a 444.hu hírportált. Az első felvetődő kérdés, hogy ezt milyen utasításra tette és ki pénzelte a vállalkozást.

Amennyiben igaz a hír, hogy Soros a saját helytartóit ültette a kiadói igazgatóságba, akkor Új Péternek választ kell adnia arra, hogy nevezettek kapnak-e utasítást a gazdájuktól, ők maguk megrendelhetnek-e cikkeket a lap tollnokaitól, tehát tevékenységük az elvi politikai irányításra szorítkozik, vagy konkrét parancsokat is adhatnak újságíróknak?

Az is jogos kérdés, hogy a nyíltan a magyarság nemzeti érzéseit sértő cikkek sorozatát gyártó sajtóorgánum, miért Magyarországon választott telephelyet magának?

Lehet, hogy a magyar embereket az is érdekelné, hogy a nevezettek tudnak-e egyáltalán az ország hivatalos nyelvén, azaz magyarul?

Jól érzékelhető, hogy a Civil Összefogás Fórum a megszólíttatás jogán teszi fel ezeket a kérdéseket, azt követően, hogy a leleplező riportokat több százezer honpolgár láthatta és olvashatta.

Kardos Gábor, 444 nevében a felmerült vádakra ezt válaszolta: »mi a magunk urai vagyunk. Kívánjuk az összes kollégánknak, hogy hasonlóan szabadon dolgozhassanak«.

A semmitmondó válasznál mi Új Péter főszerkesztőtől többet várunk, hiszen milyen szabadság az, ahol a kenyéradó gazda annyira nem bízik saját embereiben, hogy kipróbált kádereket ültet a szerkesztőség nyakába?

Ifj. Lomnici Zoltán
Alkotmányjogász, a CÖF szóvivője”