Önkényesnek tartják és nem fogadják el az MSZP és a Párbeszéd képviselői azt a büntetést, amelyet Kövér László házelnök javasol kiszabni rájuk a munka törvénykönyve módosításának parlamenti szavazásakor tanúsított magatartásuk miatt.

Bajusz bosszúja – Korózs Lajos és Kocsis-Cake Olivio sajtótájékoztatója.#MSZP #hueu #StopOrbán

Gepostet von MSZP am Dienstag, 5. Februar 2019

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) kedden Budapesten, sajtótájékoztatón azt mondta, nem értenek egyet Kövér László azon döntésével, hogy meg akarja vonni ellenzéki képviselők teljes havi fizetését. A házelnök önkényesen döntött, kettős mércét alkalmaz – hangoztatta.

Vitatta az Országgyűlés elnökének indoklását, hogy az ellenzéki képviselők a parlament december 12-i ülésnapján erőszakot alkalmaztak és megsértették a Ház méltóságát. Szerinte ezt a logikát követve a megbüntetett képviselők között kellene lenniük a kormánypárti politikusoknak is, akik – mondta – akadályozták az ellenzéki képviselőket a mozgásban, sőt lökdösték is őket.

Hozzátette: nem az ellenzékiek sértették meg a parlament méltóságát, hanem az az ülést vezető fideszes alelnök, aki nem engedte lefolytatni a „rabszolgatörvény” vitáját.

Azt mondta, nem lehet őket megfélemlíteni és megállítani, ezért hívják vasárnapra a budai Várba az embereket, hogy tüntessenek a Fidesz önkényessége ellen.

A büntetést hasonlatosnak nevezte az Állami Számvevőszék által kiszabotthoz. Az ÁSZ kifejezetten csak az ellenzéki pártokat bünteti az európai parlamenti és az önkormányzati választás előtt azért, hogy ne tudjanak indulni – mondta.

Kocsics-Cake Olivio közölte, február 18-án, a tavaszi ülésszak első napján tiltakozni fognak a „rabszolgatörvény” ellen, Kövér László „készítheti az újabb büntetéseket”.

Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke azt mondta, a „rabszolgatörvény” elleni tiltakozással az ellenzéki képviselők üzentek az embereknek, hogy van képviseletük az Országgyűlésben, a szakszervezetek pedig nincsenek egyedül a harcban.

A házbizottság csütörtökön foglalkozik a házelnöki javaslattal. Az MTI érdeklődésére kedden az Országgyűlés Sajtóirodája azt közölte, hogy Kövér László házelnök 29 ellenzéki képviselő – DK-s Arató Gergely, Gréczy Zsolt, Hajdu László, László Imre, Oláh Lajos, Vadai Ágnes, Varju László, az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó, Gurmai Zita, Harangozó Tamás, Hiszékeny Dezső, Korózs Lajos, Kunhalmi Ágnes, Molnár Gyula, Molnár Zsolt, Szabó Sándor, Tóbiás József, Tóth Bertalan, Varga László, a liberális Bősz Anett, a jobbikos Jakab Péter, a párbeszédes Burány Sándor, Kocsis-Cake Olivio, Szabó Tímea, Tordai Bence és a független Mellár Tamás, Szabó Szabolcs, Székely Sándor és Szél Bernadett –  egyhavi tiszteletdíjának megvonását javasolja, mert a tavaly december 12-i ülésnapon megsértették az Országgyűlési törvényt azzal, hogy fizikai erőszakot alkalmaztak, illetve közvetlen fizikai erőszakkal fenyegettek, arra hívtak fel, vagy más kivezettetését akadályozták.     

További kilenc képviselő – a jobbikos Ander Balázs, Rig Lajos és Stummer János, az LMP-s Csárdi Antal, Demeter Márta, Hohn Krisztina, Keresztes László Lóránt, Schmuck Erzsébet és Ungár Péter – esetében az Országgyűlés tekintélyét, rendjét súlyosan sértő magatartás miatt, illetve a házszabályi rendelkezések tanácskozási rendre, szavazásra vagy a szemléltetésre vonatkozó szabályait megszegése miatt a házelnök a  tiszteletdíj egyharmad havi megvonását javasolja.