Gyöngyösi Márton elnökhelyettes, parlamenti frakcióvezető áll a Jobbik európai parlamenti jelöltlistájának élén, a második hely a jelenleg is Brüsszelben képviselősködő Balczó Zoltáné – jelentette be szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Szilágyi György, a párt szóvivője.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A lista harmadik helyén Jakab Péter szóvivő szerepel, akit Bana Tibor és Z. Kárpát Dániel alelnök követ. Mindhárman országgyűlési képviselők.

Gyöngyösi Márton a sajtótájékoztatón arról beszélt: mindennél nagyobb a május végi választás tétje, hiszen a kérdés az, „megengedjük-e, hogy Orbán Viktor és a Fidesz kivezesse Magyarországot az Európai Unióból, és egy bérrabszolgaságon alapuló diktatórikus rendszert építsen ki”.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom ezzel szemben egy igazságos és biztonságos Európáért fog kiállni, és egy szabad Magyarországért, ahol tisztességes bér jár a munkáért, és ahol kiszámítható gyarapodás várja a magyar embereket – jelentette ki Gyöngyösi Márton.

Felelőtlennek nevezte Orbán Viktor politikáját, és azt mondta, szemben a Fidesszel a Jobbik nem öncélú, önös érdekeit szolgáló küzdelmeket vív az Európai Unióban, hanem a magyar emberekért áll ki.

Legfontosabb kérdésként a migráció globális kihívását említette, kitérve arra, hogy az ország, az EU és civilizációnk védelme érdekében a Jobbik visszaállítaná a határőrséget.

Jelezte: az elvándorlás megállítására a gazdaság versenyképességének fokozásával kezdenének bérfelzárkóztatásba, a nemzetiségek autonómiája érdekében pedig kiállnak uniós szinten azért, hogy az egyéni jogok után a közösségiekre is irányuljon figyelem.

Gyöngyösi Márton megemlítette: EP-programjuk három fő pontja mellett időközben egy negyediket is céljaik közé emeltek, ez pedig az álhírek elleni küzdelem, hiszen „teljesen tűrhetetlen az, hogy egy országban a kormány és maga az állam legyen az álhírek egyik elsődleges forrása”.

Kérdésekre válaszolva a sajtótájékoztatón Szilágyi György azt közölte: korai még azzal foglalkozni, hogy brüsszeli mandátumot szerző politikusaik megtartják-e párttisztségüket.

Hangsúlyozta: „nagyon erős” csapatot állítottak össze, mert fontos megmérettetésként, a ner lebontásának első lépéseként tekintenek a választásra; elhárította azt a kérdést, hány mandátum megszerzésére számít a Jobbik.

Arra a – Gyöngyösi Márton 2012-es parlamenti felszólalásra utaló – kérdésre, hogy a listavezető az EP-ben is listáztatná-e a kettős állampolgárokat, a szóvivő azt közölte, képviselőtársánál „demokratikusabb és jogállamibb” politikust keveset ismer, majd provokatívnak és karaktergyilkosságnak nevezte a kérdés ismételt felvetését.

A legfőbb ügyész kéréséről, hogy függesszék fel párt- és frakciótársa mentelmi jogát, a Jobbik szóvivője arról beszélt, Polt Péter politikai megrendelésre próbálja Farkas Gergelyt lejáratni, miközben nem nyomoz olyan, költségvetési csalás gyanúját felvető ügyekben, mint az Eliosé. Az adott ügyben senki nem fogadott el senkitől pénzt – nyomatékosította.

Antiszemita párttól antiszemita lista – a Fidesz reagálása Szilágyi György (Jobbik) sajtótájékoztatójára
Ez egy antiszemita párt antiszemita listája. A Jobbik európai parlamenti listavezetői mind zsidózó, antiszemita és náci megnyilvánulásokat tevő politikusok.
A bevándorláspárti európai és magyar baloldal pedig ezekkel az antiszemitákkal borult össze, mert a hatalomért mindannyian mindenre képesek.