Elfogadhatatlannak tartja és pénzlenyúlásnak tekinti a Jobbik, hogy a kormányzat jelentős, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) finanszírozását szolgáló összeget vonna el a jövő évi költségvetésben az intézménytől – hangsúlyozta hétfőn, az MTA székháza előtt tartott sajtótájékoztatón Ander Balázs országgyűlési képviselő.

Fotó: MTI, Koszticsák Szilárd

Fotó: MTI, Koszticsák Szilárd

Az országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke egy, az MTA székházát ábrázoló, „Széchenyi megalapított, Orbán tönkretette” feliratú molinó előtt arról beszélt: a döntés illeszkedik „abba a láncolatba, amelynek célja megfélemlíteni az egész magyar társadalmat, közmunkástól átlag dolgozón keresztül egészen a tudósokig”.

Felháborítónak és a XXI. századi versenyképességről alkotott képpel ellentétesnek nevezte a diákok számának csökkentését, akárcsak a tanszabadság eltörlését, az oktatás központosítását, megjegyezve: talán a Rákosi-korszak óta nem volt olyan nyomás alatt az MTA, mint amilyen alá most helyezné a kormányzat.

Ander Balázs komoly problémának nevezte, hogy Magyarországon csak a GDP 1,4 százalékára rúgnak a kutatásra, fejlesztésre fordított források, de szavai szerint ezt a problémát nem a források átcsoportosításával kellene megoldani.

Mint mondta, féltik az alapkutatásokat és azok fiatal, agilis résztvevőit, akiknek biztonságra volna szükségük, nem tervezhetetlen jövőre.