A Jobbik minden fronton harcol a lakás-előtakarékosság állami támogatásának megtartásáért – hangoztatta az ellenzéki párt alelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Fotó: MTI/Mónus Márton (archív, illusztráció)

Fotó: MTI/Mónus Márton, illusztráció

Z. Kárpát Dániel kiemelte, hogy nemcsak egy törvénymódosító javaslatot nyújtottak be, amely az eredeti állapotot helyreállítva az eddigi szinten tartaná az állami segítséget, hanem népszavazási kezdeményezéssel is élnek.

Jelezte, már beadták „az idevonatkozó egy mondatot” a választási szerveknek, ugyanakkor további frontokon is támadni kívánnak, „minden fegyvernemben”, a parlamenten belül és kívül egyaránt.

A Jobbik alelnöke szerint a kormány indoklása a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának kivezetéséről nem állja ki az igazság próbáját. 

A kabinet előszeretettel hangoztatja, hogy milyen kevés új építésű ingatlant adtak át, holott Z. Kárpát Dániel szerint nem is ez volt a célja a konstrukciónak.

Hozzátette: a lakás-takarékpénztárakkal „a tipikus magyar élethelyzetekre” lehetett megoldást találni. Felújítani, bővíteni lehetett, és így akár a vágyott gyermek is a világra jöhetett – részletezte.

Kitért arra, hogy fideszes indoklás szerint később a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) felé akarják terelni a polgárok nagy részét. A csok „erőszakosan leszűkített feltételei” több százezer magyarnak azonban nem biztosítanak lehetőséget arra, hogy be tudjon kapcsolódni a programba – jegyezte meg.

Szorgalmazta az otthonteremtési kedvezmény feltételeinek kedvezőbbé tételét használt ingatlanok, valamint felújítások esetében, ha ez utóbbi előrelépést eredményez az energetikai besorolás szintjében. Lennének még európai uniós források is a fejlesztések megvalósítására – közölte.

Nem a fiatalok, a kevésbé tehetős magyarok támogatását kéne elvenni, a bankokat kellene valósan bevonni a közteherviselésbe, a kabinet azonban nem elég bátor ehhez – tette hozzá Z. Kárpát Dániel. 

Kérdésre felelve az ellenzéki párt alelnöke nagyon nyugtalanítónak nevezte a paksi atomerőmű körül az utóbbi időben tapasztalt hibákat, de még aggasztóbbnak azt, hogy nem ismerhették meg mélységeikben a leendő beruházásokat.