A Jobbik számára a lét a tét – mondta az EP-választásokkal összefüggésben Farkas Örs politikai elemző az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

Fotó: TV2/Tények Extra, képernyőkép
Képernyőfotó: TV2/Tények Extra

Képernyőfotó: TV2 Tények

Szerinte ellentétben a Jobbik politikusainak állításával, nem pénzügyi okokból került ilyen helyzetbe a párt, hanem például azért, mert a parlamenti választások óta 4 képviselő hagyta el az országgyűlési frakciót, a pártot pedig tagságnak csaknem a fele.

Továbbá egyre-másra kerülnek elő az olyan hang- és videofelvételek, amelyek megkérdőjelezik a Jobbik hitelességét, néppárti fordulatát – tette hozzá a szakember.

A tavaly tavasszal még 19 százalékos támogatottsággal rendelkező pártot ma már alig 10 százalék körül mérik – jegyezte meg Farkas Örs.

Lomnici Zoltán alkotmányjogász arra hívta fel a figyelmet: valószínű hogy közös MSZP-Párbeszéd lista lesz és a Párbeszéd zsarolja a szocialista pártot az egyik listás befutó hely miatt. Várhatóan Jávor Benedek, a kisebbik párt képviselője egy MSZP-s politikust ki fog „túrni” a lista második vagy harmadik helyéről – fűzte hozzá.