A Jobbik a honosítással kapcsolatos visszaéléseket feltételez a Vásárosnamény központú választókerületben.

Fotó: MTI, archív

Jakab Péter, az ellenzéki párt szóvivője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: ma már 24 ezer olyan bevándorló él Magyarországon, aki választójoggal rendelkezik. Szerinte a Fidesznek ez sem elegendő, ezért „újabb légiósokat igazolt”.

Ezzel kapcsolatban Adorján Béla, a Jobbik képviselőjelöltje kifejtette: a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4-es választókerületében ötezerrel nőtt a szavazásra jogosultak száma, miközben a statisztikák szerint innen a legnagyobb az elvándorlás és a legrosszabb a születési és halálozási arány. Ezt figyelembe véve 10 ezerrel is gyarapodhatott a névjegyzék – vélekedett.

A politikus szerint a kormány idegen országokból telepített be hazai lakcímekre választókat. Mint mondta, az érintettek jellemzően Ukrajna területéről érkeztek, honosítással rendelkező magyar állampolgárok, azonban fontos lenne megvizsgálni az eljárások jogszerűségét.

Adorján Béla szerint a települések lélekszáma átlagosan 20-30 százalékkal nőtt, s akár a Donyec-medencéből is honosíthattak olyanokat, akiknek semmi köze nincsen a magyarsághoz.

Értékelése szerint ez kétségessé teszi, hogy le lehet-e jogszerűen bonyolítani a választást a körzetben.

Azt is közölte: a párt delegáltjai minden választókerületben előkészített feljelentési dokumentációval készülnek és ha azt tapasztalják, hogy egy lakcímről nagy tömegben szavaznak az emberek, akkor bejelentik a választási csalást. A Jobbik jelöltje megjegyezte: szerinte már az is csalás, hogy az érintettek bekerülhettek a névjegyzékbe.

Jakab Pétert kérdezték arról, hogy Toroczkai László, a Jobbik alelnöke úgy minősítette az LMP-t: az kezd úgy viselkedni, mint egy „politikai prostituált”. Azt felelte, nem személyes érzelmek alapján kell egy pártálláspontot kialakítani. Vona Gábor pártelnök megfogalmazta a szövetségi politikát, eszerint a Jobbik egyedül, 106 egyéni jelölttel indul neki a választásnak és ha azt követően szükséges, akkor olyan pártokkal folytat koalíciós tárgyalásokat, akik nem vettek részt az ország kifosztásában – erősítette meg.

MTI