A Nézőpont intézet elemzője szerint jogosan kérheti az LMP vezetősége, hogy a pártból való kilépését szerdán bejelentő Hadházy Ákos adja vissza a mandátumát, mivel az LMP listájáról került be a parlamentbe.

Fotó: MTI, Koszticsák Szilárd, szerk.

Hadházy Ákos a saját választókörzetében csúfos vereséget szenvedett, körülbelül 15 ezer szavazatot tudott szerezni egyéni képviselőjelöltként, viszont a párt listájáról be tudott kerülni a parlamentbe – fejtette ki Tóth Erik az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

Hadházy nem fog eleget tenni a kérésnek, mert individualista politikus, a saját érdekeit helyezi a párt érdekei elé – értékelt Tóth Erik. Szerinte Hadházy Ákos továbbra is saját érdekei szerint fog politizálni, mert a politikai sikerek hiányoznak mögüle, és ezeket magánakciókkal vagy a párt vezetésének megkérdőjelezésével próbálja meg betölteni.

Az elemző kitért arra is, hogy a Jobbikon belüli konfliktus a tetőpontjára ért, a Toroczkai László által meghirdetett szombati zászlóbontásnak nagy jelentősége van.

A Nézőpont kutatása szerint Toroczkai László új pártját a Jobbik-szimpatizánsok körülbelül egyharmada támogatná – közölte az elemző. Hozzáfűzte, nem automatizmus, hogy olyan párt jön létre, amely képes a parlamenti küszöbig is eljutni.

Beszélt arról is, hogy az elnökválasztás az MSZP-nél nem hozott újat, és a szocialisták eddig felvázolt politikai irányelve sem tartalmaz semmi újat. Kulcskérdés, hogy mennyivel tudják növelni a társadalmi támogatottságukat a következő két évben – tette hozzá Tóth Erik.

Megjegyezte, a baloldali politika nem csak Magyarországon, de Nyugat-Európában is kiüresedett, ideológiai értelemben nem tud az egyes szakpolitikai kérdésekre válaszokat adni.

A „Stop Soros” törvénycsomag szavazására a baloldali pártok nem tudtak egységes álláspontot kialakítani. Akkor sem tudtak érdemi javaslatokat tenni, amikor az általános vita alkalmával lehetőségük lett volna alternatív megoldásokat felmutatni az illegális bevándorlás szakpolitikai kérdésében – hangoztatta Tóth Erik.