A korszerű agrártechnológiák bemutatását célozta az I. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow. A Mezőfalván megrendezett két napos interaktív mezőgazdasági expó középpontjában a modern permetezési megoldások álltak.



Közel 120 kiállító a teljes magyar spektrumot lefedve mintegy 300 gépet sorakoztatott fel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) által első alkalommal megrendezett seregszemlén. Az esemény különlegességét az interaktivitás adta, melynek keretében bárki szabadon kipróbálhatta a szántóföldi környezetben bemutatott 500 tonnányi, hozzávetőlegesen összesen egymilliárd forint értékű korszerű gépeket. 

Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke a rendezvényen arról beszélt, hogy a hazai agrárium az elmúlt 7 évben jelentősen hozzájárult a magyar GDP-hez, és 6 éve folyamatosan nő a mezőgazdaság kibocsátása. Tavaly 40 százalékkal haladta meg a 2010-es adatokat, 8 milliárd eurónál is nagyobb volt az export, és a külkereskedelmi mérleg is 3 milliárdos pozitívumot könyvelhetett el, a madárinfluenza okozta nehézségek dacára. Az ágazatban 27 százalékkal nőtt a foglalkoztatottság, ma már 217 ezer ember él az agrárumból, melynek jövedelmezősége is nőtt 42 százalékkal.

Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnöke az új technológiák, a gépészeti szakértelem és a precíziós megoldások jelentőségét hangsúlyozta, Győrffy Balázs, az Agrárkamara elnöke pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy nagy számú kiállító érezte úgy, hogy érdemes jelen lennie a hagyományteremtő szándékkal megrendezett expón.

A szakmai előadások során kiderült, hogy a gazdák a korszerűsítéssel több millió forintot takaríthatnak meg a permetezésen, hiszen a legmodernebb gépek kevesebb ráfordítással és környezetkímélőbb módon üzemeltethetők, például pontosabban beállítható a szükséges vegyszermennyiség. Mindez összességében akár 30 százalékos költségcsökkentést is jelenthet.

Á.B.