Kormányzati segítséget ajánlott Orbán Viktor miniszterelnök Brenzovics Lászlónak, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökének, miután kedd hajnalban felgyújtották a szervezet központi irodáját Ungváron.

A kormányfő a Facebook-oldalán tett közzé egy telefonbeszélgetést, amely a szerdai kormányülésre menet készült. Ebben egyebek mellett az épület és az emberek hogylétéről érdeklődik, s arról tájékoztatja a KMKSZ elnökét, hogy a kormányülés napirendjén szerepel a téma.

Azt is kérdezi, mire van szükségük: pénzügyi segítségre, újjáépítésre vagy bármi másra.

Kárpátalja mindig számíthat ránk!

Kárpátalja mindig számíthat ránk // Transcarpathia can always count on us!

Gepostet von Orbán Viktor am Mittwoch, 28. Februar 2018

Orbán Viktor a beszélgetésben megerősíti, hogy a szervezet és az ott élő magyarok számíthatnak a magyar kormányra.

Keddre virradóra – térfigyelő kamerák időközben nyilvánosságra hozott felvételei szerint – egy kapucnit viselő személy robbanószerkezetet helyezett el a KMKSZ Ungvár központjában található székházának egyik ablakpárkányán, amely az illető távozása után hét perccel működésbe lépett. A nagy erejű robbanás következtében keletkező tűz miatt jelentős részben kiégetta magyar szervezet irodájának három földszinti helyisége.

A gyújtogatást mások mellett a kormány és több más politikai szereplő – a Fidesz, az LMP, az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik -, továbbá Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter, Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzó is elítélte.

MTI