Két jelölt indul vasárnap az MSZP elnöki posztjáért a párt budapesti tisztújító kongresszusán, a három alelnöki helyre négyen pályáznak – közölte az ellenzéki párt jelölőbizottságának elnöke pénteken az MTI-vel.

Fotó: MTI, szerk.

Fotó: MTI, szerk.

Szabó Vilmos elmondta, Kunhalmi Ágnes, a párt volt fővárosi elnöke levélben tájékoztatta, hogy visszalép az elnökjelöltségtől, csak a választmányi elnöki posztért indul, amire ő az egyedüli jelölt.

Hozzátette: az elnöki tisztségre így csak ketten, Mesterházy Attila korábbi pártelnök és Tóth Bertalan parlamenti frakcióvezető pályázik.

A jelölőbizottság elnöke beszámolt arról is, hogy az alelnökségért négyen, Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselő, Hegyi Gyula, a Baloldali Tömörülés Platform elnöke, Komjáthi Imre, a Munkát, Kenyeret, Tisztességes Béreket Egyesület vezetője és Szanyi Tibor európai parlamenti (EP-) képviselő méretteti meg magát.

Az elnökhelyettesi posztért Szakács László volt országgyűlési képviselő és Ujhelyi István EP-képviselő indul.

Szabó Vilmos közölte, országos elnökségi tagságra 20-an pályáznak.

Az elnökség 15 tagú, tisztségénél fogva tagja az elnök, az elnökhelyettes, az alelnökök, valamint a parlamenti frakcióvezető. Ezért 9-10 főt választhatnak meg az elnökségbe.

Az MSZP vasárnap tartja tisztújító kongresszusát. Idén attól függetlenül tisztújítást kellett volna tartani, hogy a párt elnöksége az áprilisi országgyűlési választás után lemondott, ugyanis lejárt a párt vezetőinek kétéves megbízatása.

A kongresszus – a párt legfelső döntéshozó szerve – választja meg az elnökség tagjain kívül az MSZP választmányának elnökét, az országos etikai és egyeztető bizottság elnökét, a központi pénzügyi ellenőrző bizottság elnökét és tagjait, valamint az etikai és fegyelmi ügyek tanácsa elnökét és tagjait.