Kifogásolja az LMP frakcióvezető-helyettese a magyar kormány által kilátásba helyezett vétót az unió következő költségvetését érintően. Demeter Márta ehelyett érdemi cselekvést vár a kabinettől annak érdekében, hogy az emberek biztonságát szerinte érdemben segítő hétéves büdzsé még az európai parlamenti választás előtt elfogadható legyen.

Fotó: MTI, archív

A politikus szerdai sajtótájékoztatóján kifejtette: az európai közösség büdzséjének tervezete olyan forrásokat tartalmaz a migránsokat kibocsátó országok segítésére, amelyekkel elejét lehetne venni a folyamatnak. Emellett a költségvetés a többi között megerősítené a külső határokat, a határvédelmi ügynökséget, és új regisztrációs rendszert vezetne be.

Mindez a magyar emberek biztonsága szempontjából is fontos – vélekedett Demeter Márta, aki szerint a kabinet csupán „kívülről zsűrizik”, közben pedig „ellazsálja” az illegális migráció és az embercsempészet megfékezését célzó munkát. Emlékeztetett: a magyar miniszterelnök több, a témában tartott uniós egyeztetéstől is távol maradt.

Demeter Márta leszögezte: nem tartja elfogadhatónak az országnak juttatandó támogatások indokolatlan és aránytalan csökkentését, megjegyezte ugyanakkor, hogy azok eddigi felhasználása joggal vált ki kritikát.

Megismételte a pártja által szükségesnek ítélt lépéseket, ezek között említve például a nemzetközi vállalások betartásának fontosságát vagy azt, hogy hatékonyabbá kell tenni a rendvédelmet.

Arra a kérdésre, miszerint a pártján belül sincs egyetértés a migráció kérdésében, mert míg Ungár Péter képviselő egyetért a kormány migrációs politikájával, addig Vágó Gábor nem, Demeter Márta azt felelte: a két politikus szerinte nem mond ellent egymásnak. A migráció ugyanis fontos ügy – ebben igaza van a kormánynak, ahogy abban is, hogy a bevándorlás ügyét nemzeti hatáskörben kell tartani -, a kabinetnek azonban szerinte nincs migrációs politikája, nem tesz érdemi lépéseket.

A képviselő arra a kérdésre, hogy vállalná-e a társelnökséget pártjában Szél Bernadett lemondását követően, azt felelte: az LMP-hez csatlakozása óta abban érdekelt, hogy minél eredményesebb munka folyjék a pártban, ehhez képest bármilyen személyes ambíció vagy tisztség betöltése másodlagos.

Ugyancsak kérdést kapott az LMP-ben nem párttag, ám a frakcióhoz csatlakozott Szabó Szabolcs kijelentéséről is, aki kilépését helyezte kilátásba a képviselőcsoportból akkor, ha az LMP nem rehabilitálja a választáskor visszalépett politikusait. Demeter Márta kijelentette: a pontos nyilatkozatot elsőként Szabó Szabolccsal kívánja tisztázni, a médiában ugyanis rengeteg ferdítés jelenik meg.