Kövér László házelnök az LMP-frakció öt tagját kizárta az Országgyűlés hétfői ülésének hátralévő részéről.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az indoklás szerint  az LMP-s képviselők képviselőtársuk, Ungár Péter napirend előtti felszólalása közben tiltott személtető eszközt használtak: táblákat mutattak fel, amelyen a tandíjat ellenző idézetek szerepeltek Orbán Viktortól.

A kizárt képviselők az ülés további részében nem szólalhatnak fel és hétfői tiszteletdíjukra sem tarthatnak igényt.

Az LMP-s Ungár Péter a tandíj ellen szólalt fel napirend előtt. Kövér László házelnök eközben többször is felszólította az LMP-s képviselőket, hogy tartsák be házszabályt, ugyanis táblákat mutattak fel, amelyre Orbán Viktornak több tandíjat ellenző mondatát írták fel. Kövér László végül még a felszólalás közben jelezte: mivel az LMP nem kért engedélyt a házbizottságtól a szemléltető eszköz használatára, kizárja az ülés hátralévő részéről Szabó Szabolcsot, Hohn Krisztinát, Csárdi Antalt, Demeter Mártát és Keresztes László Lórántot.

„A tandíjnak ellensége vagyok, és az is maradok.; Ha tandíj lett volna, akkor én ma nem állnék itt.” – többek között ezek az idézetek szerepeltek a táblákon Ungár Péter felszólalása közben, amelyet „Nem szégyen egyetérteni Orbán Viktorral” címmel jelentetett be. Ungár Péter úgy fogalmazott: a tandíj „nekem személyesen nem fog problémát okozni, és az önök gyermekeinek sem fog problémát okozni”, de azoknak igen, akik önökre szavaztak. Szerinte mindegy milyen álszót találnak ki a tandíjra, az akkor is tandíj marad, ha fejlesztési részhozzájárulásnak hívják. Kijelentette: a kormány hazudik, amikor azt állítja, hogy nincs Magyarországon tandíj.

Fotó: MTI (archív)

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hangsúlyozta: 2008-ban kellett volna a tandíj ellen tiltakozni, akkor kellett volna kiállni a szociális népszavazás mellett. Valótlannak nevezte, hogy a Fidesz-KDNP tandíjassá tenné a felsőoktatást és kijelentette: a Fidesz-KDNP mindig is a tandíj ellen volt, és ez így is lesz.

Úgy vélte: az ellenzék a legalapvetőbb parlamenti szabályokat sérti meg, miközben mástól megköveteli a jogállamiságot.

Az LMP a kizárás miatt azóta átszellemült sivalkodásba kezdett: 

Napirend előtt szembesítettük a Fidesz-kormányt azzal, hogy 2008-ban még ellenezték a tandíjat. Kövér László házelnök…

Gepostet von LMP – Lehet Más a Politika am Montag, 15. Oktober 2018

A Fideszt és Orbán Viktor miniszterelnököt szembesítették volna saját, 2008-as tandíjellenes álláspontjával az LMP képviselői az Országgyűlés hétfői ülésén, ha Kövér László házelnök nem tiltja ki őket az ülésnapról – a frakció több tagja erről sajtótájékoztatón számolt be a parlamentben.

Keresztes László Lóránt társelnök-frakcióvezető elmondta: szemléltetőeszköz engedély nélküli használata miatt tiltotta ki őt és az LMP több képviselőjét az ülésről a házelnök.

Szerinte a kormány az elmúlt időszakban mindent megtett az egyetemek, főiskolák fizetőssé tételéért. A felsőoktatás jelenlegi helyzetét a bérek ismertetésével jellemezte: egy tanársegéd nettó 145 ezer forintot keres, egy nagyjából tíz éves kutatói múlttal rendelkező docens pedig nettó 180 ezer forintot.

A politikus kérdésre válaszolva kijelentette: a legfontosabb, hogy üzeneteiket eljuttassák a közvéleményhez, ilyen szempontból

a fideszes házszabály megszegése belefér.

Demeter Márta frakcióvezető-helyettes szerint a Fidesz a felsőoktatás átalakítása során kizárólag egy szűk elitet kedvezményez, és kiszorítja a szerényebb körülményekkel rendelkezőket. Bírálta a Corvinus egyetemen tervezett átalakításokat és kijelentette: a változtatást az egész magyar felsőoktatásban átvezeti majd a kormány.

Hohn Krisztina elmondta: az ülésteremben tüntetés volt részükről a táblák felmutatása.

„A tandíjnak ellensége vagyok, és az is maradok.; Ha tandíj lett volna, akkor én ma nem állnék itt.” – egyebek között ezek az idézetek szerepeltek a táblákon Ungár Péter felszólalása közben, amelyet „Nem szégyen egyetérteni Orbán Viktorral” címmel jelentetett be.

Kövér László végül még a felszólalás közben jelezte: mivel az LMP nem kért engedélyt a házbizottságtól a szemléltető eszköz használatára, kizárja az ülés hátralévő részéről Szabó Szabolcsot, Hohn Krisztinát, Csárdi Antalt, Demeter Mártát és Keresztes László Lórántot.