Komoly politikai küzdelmek, nagy viták várhatóak az Országgyűlés tavaszi ülésszakán, miközben felerősödik a politikai vita Magyarország és Brüsszel között is – mondta a Fidesz parlamenti frakcióvezetője vasárnap sajtótájékoztatón Debrecenben.

Kósa Lajos felsorolása szerint az egyik ilyen terület az adópolitika lesz: Magyarország kormánya ugyanis az adócsökkentési politikában hisz, miközben számos tagállam Brüsszelben az egységes adópolitikáért lobbizik, és e küzdelemben a kormánypártok nem számíthatnak a hazai ellenzék támogatására sem.

Hozzátette: nem az áfáról, hanem a gazdasági szervezetek tevékenységére vonatkozó adókról van szó, amelyek a költségvetés tárgyalásakor kerülnek napirendre.

„Magyarország versenyképességét a csökkenő adókkal lehet növelni” – mondta, hozzátéve, hogy emiatt sem fogadják el a brüsszeli közös adópolitika tervét.

A Fidesz frakcióvezetője a nagy vitákat kiváltó kérdések közé sorolta továbbá a foglalkoztatáspolitikát, a migráció ügyét,és – az energiaárak megállapításának jogát illetően – a rezsicsökkentés megvédését.

A foglalkoztatáspolitikával összefüggésben megemlítette, hogy 2010-től 700 ezer új munkahely jött létre az országban, ezek 80 százaléka piaci munkahely.

Magyarország kormánya különböző foglalkoztatáspolitikai eszközökkel támogatja a munkahelyteremtést, amit Brüsszelből folyamatosan támadnak – jelezte Kósa Lajos, ezek közé sorolva a vállalatok közvetlen munkaerő-bővítési támogatását, a szövetkezeti – köztük a diákszövetkezeti – foglalkoztatási formát, vagy a nyugat-európainál lényegesen rugalmasabb munkaerő-kölcsönzést.

A frakcióvezető kulcskérdésnek nevezte a teljes foglalkoztatottságot, ennek érdekében folyamatosan tárgyalnak Brüsszellel, de – mint mondta – az ellenzéki pártok támogatására ebben sem számíthatnak.

„Nagy küzdelemre” számít Brüsszellel Kósa Lajos a migrációs kérdésekben is, terveik szerint ugyanis a jövőben a menedékkérelmek jogerős elbírálásáig a migránsok nem hagyhatják majd el a határnál lévő hotspotokat. Felidézte, hogy amíg érvényben volt Magyarországon a menekültügyi fogva tartás intézménye, évente 2-3 ezer migráns érkezett, majd amikor az Európai Unió (EU) nyomására ezt megszüntették, azonnal 18, majd 40, végül 200 ezerre emelkedett az évente érkezők száma.

A migráció kapcsán azt is megemlítette, hogy nemzetközi szervezetek külföldi forrásokkal támogatnak olyan „álcivil szervezeteket”, amelyek migránsokkal akarják elárasztani Európát.

A tavaszi ülésszakon erről is nagy vita várható, de annyit legalább meg kell tudni, hogy kitől és milyen célra kapják a pénzt ezek a szerveződések – hangoztatta a Fidesz frakcióvezetője.

Kósa Lajos azt mondta, ha az EU elveszi a tagállamoktól az energiaárak megállapítási jogát, az „megöli a rezsicsökkentést”.

„A magyar fogyasztókat csak a magyar állam tudja megvédeni” mondta, hozzátéve, hogy e területen is ellenállnak Brüsszelnek, és megvédik Magyarország érdekeit.

A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője végezetül megemlítette a közelgő államfőválasztást is. Mint mondta: amikor a szocialisták idején többes jelölés volt, akkor az államfőjelöltek nem szólalhattak meg a parlamentben.

A Fidesz vezette kormány esetében nem ez a helyzet: ha lesz az ellenzéknek jelöltje, ugyanolyan keretek között szólalhat fel az Országgyűlésben, mint Áder János, akit a Fidesz támogat – jelezte Kósa Lajos.

MTI