A kormány szerint is szükség van új eljárásra a vörösiszap-perben – tudatta hétfő délután a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) közleményben az MTI-vel.

A KTK arra reagált, hogy a nap folyamán a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a Veszprémi Törvényszéknek a vörösiszap-per összes vádlottját minden vádpont alól felmentő határozatát. Az új eljárást az elsőfokú bíróság egy másik tanácsának kell lefolytatnia.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében azt írta: a kormány az elsőfokú ítéletet felháborítónak tartotta, ezért örülnek, hogy azt hatályon kívül helyezte a másodfokú bíróság.

A kormány szerint „az emberek számára sem volt elfogadható az az elsőfokú döntés, mely szerint nincsen felelőse Magyarország legnagyobb ipari katasztrófájának, amelyben tíz ember halt meg, több százan sérültek meg és veszítették el az otthonukat”.

Felidézték, hogy a katasztrófa után az újjáépítés, a rekonstrukció viszonylag rövid idő alatt megtörtént. A kormány új otthonokat épített azoknak, akik mindenüket elveszítették, továbbá szigorították a szabályokat és átvilágították a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt-t-, hogy „többé ilyen ne történhessen meg”, s a térség helyreállítását és fejlődését is segítik. „Most már valóban csak az igazságszolgáltatáson van a sor” – szögezte le közleményében a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

MTI