A kormány olyan javaslaton dolgozik, amely kikényszerítené, hogy a migránsoknak őrzött helyen kelljen megvárniuk menekültkérelmük elbírálását – mondta Hollik István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő.

Fotó: mti, archív, illusztráció
Fotó: MTI, archív, illusztráció

A kormánypárti politikus hangsúlyozta, két év alatt az uniós vezetők Magyarország felvetésére elfogadták, hogy elsőként az uniós határokat kell megvédeni. 2017 kihívása ezért már az lesz, miként lehet kiszűrni a már itt lévők közül azokat, akik veszélyt jelentenek az európai, illetve magyar emberek biztonságára – tette hozzá.
    
Ehhez tovább kell erősíteni a jogi határzárat, tovább kell szigorítani a migránsok mozgására vonatkozó előírásokat – fejtette ki Hollik István, megjegyezve, a menekültkérelmet beadók a legtöbb esetben nem várják meg eljárásuk végét, a hatóságok pedig később már nem találják őket.
    
Azoknak, akiknek a kezében nincs jogerős döntés arról, hogy jogosultak menekültstátuszra, semmi keresnivalójuk nincs „az országban, a közterületen”. Nekik a határon kijelölt tartózkodási helyen kellene megvárniuk a jogerős határozatot – fogalmazott a kereszténydemokrata képviselő.
    
Kiemelte, a kormánypártok fel vannak készülve arra, hogy emiatt Brüsszelből intenzív támadás indul majd Magyarország ellen, de meggyőződésük, hogy ezt végig kell csinálniuk, mivel a „migránsok nyilvánvalóan visszaélnek az uniós jogszabályokkal”.
    
Hollik István emlékeztetett: Orbán Viktor pénteki évértékelőjében arról beszélt, hogy Magyarországnak öt nagy kihívással kell szembenéznie 2017-ben. Ezekben a támadásokban közös, hogy mindegyik a nemzeti önrendelkezés ellen irányul – mondta, hozzátéve, ezek a harcok arról szólnak, hogy „van-e lehetőségünk úgy élni, ahogy mi szeretnénk” vagy a „fejünk felett globalisták, brüsszeli bürokraták és idegen hatalmak döntenek”.
    
A kormánypárti politikus azt mondta, hogy a kabinet a jövő héten terjesztheti a parlament elé a fenti szigorításokat tartalmazó javaslatot. 

(MTI)