Kormányirodák a kolostorban

Fotó: Miniszterelnökségi Sajtóiroda

Elkészült a Miniszterelnökség új székhelye a budai Várban. A felújított karmelita kolostor felidézi a hely puritán szellemiségét, miközben modern, XXI. századi kormányzati épületként is megállja a helyét.

A miniszterelnök dolgozószobája. Fotó: Miniszterelnökségi Sajtóiroda

Elkészült a Miniszterelnökség új irodája a budai Várban. Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is az egykori karmelita kolostor épületében folytatja majd a munkát. A patinás épület felújítása Zoboki Gábor építész tervei alapján történt. A munkálatok során helyreállították a XVIII. századi egyszerű, puritán belsőt, ugyanakkor az egykori kolostor és a mellette felhúzott új épület minden szempontból megfelel a XXI. századi kormányzás alapelveinek. A kormányfő itt méltó helyen tudja majd fogadni a nemzetközi delegációkat, ráadásul a kormány­üléseket és az államtitkári üléseket is itt lehet megtartani. A kolostor mérete azt is lehetővé teszi, hogy falai között a népesebb delegációknak is bőven jusson hely fogadások, vacsorák esetén, miközben az épület biztonsági szempontból is megfelel a XXI. századi NATO-követelményeknek.

A kormányülések helyszíne. Fotó: Miniszterelnökségi Sajtóiroda

A miniszterelnöki dolgozószoba is puritán szellemben készült. Az iroda, amely két egykori szerzetes szobájából lett kialakítva, fehér falakat, egyszerű, sötét hajópadlót és letisztult vonalvezetésű fabútorokat kapott. A szoba legfontosabb látványossága a hozzá tartozó erkély, amelyről lélegzetelállító panoráma nyílik a Dunára és a városra. A kolostor északi végében, a rendház fontosabb helyiségeiből alakították ki a nagyobb tárgyalókat, a szerzetesek ebédlőjében, a refektóriumban kapott helyet például a kormány ülésterme. A Duna felőli oldalon kisebb tárgyalók, irodák, az étkező és egy melegítőkonyha sorakoznak.

Tárgyaló. Fotó: Miniszterelnökségi Sajtóiroda

Zoboki Gábornak sikerült egyszerre megvalósítania a háromszáz éves rendház rekonstrukcióját és a kormányfő munkahelyének kialakítását úgy, hogy eleget tett mind a műemlékvédelmi előírásoknak, mind a kormányzati igényeknek, miközben az egykori kolostor szellemiségét is sikerült megőriznie. A falakat díszítő festmények a Nemzeti Galéria ki nem állított képei közül kerültek ki, a szőnyegeket az Iparművészeti Múzeum törökszőnyeg-gyűjteményének raktárából hozták ide. A bútorok egy részét restaurálták, más részük korhű másolat.

Kilátás az erkélyről. Fotó: Miniszterelnökségi Sajtóiroda

Belső udvar. Fotó: Miniszterelnökségi Sajtóiroda

Lépcsőház. Fotó: Miniszterelnökségi Sajtóiroda

Könyvtár. Fotó: Miniszterelnökségi Sajtóiroda

Lapszám: