Az Eötvös Loránd Tudományegyetem médiaszakos hallgatói az amerikai Shorenstein Centernek az amerikai lapok politikai rovatának sokszínűségéről szóló kutatásán felbuzdulva megvizsgálták a magyar szerkesztőségek összetételét – számolt be az atlatszo.hu.
 

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Kovács Blanka és Szilas Judit kutatása a női-férfi arányokat térképezi fel magyarországi szerkesztőségeken belül, ehhez a nyomtatott és online lapok impresszumából írták össze az adatokat. A listán politikával, közélettel és gazdasággal foglalkozó sajtóorgánumok szerepelnek. A kutatók azokat a szerkesztőségi tagokat vizsgálták, akik tartalom-előállítással foglalkoznak, tehát újságírók, szerkesztők, rovatvezetők, fotósok, vagy videósok. 

A vizsgált 60 szerkesztőség 961 újságírója közül mindössze 28 százalék nő. Érdekes adat, hogy a vidéki lapoknál magasabb a nők aránya: 29 százalék, a fővárosi 27 százalékkal szemben. 

A kutatásban a lapok politikai irányvonalát is figyelték. Szintén meglepő lehet, hogy a kormánypárti médiumoknál is nagyobb a női kollégák aránya (29 százalék), mint a kormánykritikus szerkesztőségeknél (27,5 százalék). 

Figyelemre méltó, hogy az ellenzéki, általában liberális beállítottságú médiumok esetében mit mutatnak a számok. A nők munkaerőpiacon való egyenlőségéért rendszeresen sivalkodó 444.hu-nál a 23 fős szerkesztőségben mindössze négy nő van, így az arányuk csak 17,39 százalék. Hasonlóan rossz számokat produkál az Index is, ahol a 78 fős szerkesztőségben csupán kilenc nő ül, az ő arányuk így 11,54 százalék, ami a kutatás szempontjából az utolsó előtti helyre volt elegendő. 

A legtöbb hölgy egyébként az RTL Klub és a TV2 internetes portáljainál dolgozik, itt a számuk meg is haladja a férfiakét.