A magyar kormány Marianne Thyssen foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős uniós biztoshoz fordult, hogy indítson kötelezettségszegési eljárást Ausztria ellen az új osztrák családtámogatási szabályozás miatt – közölte az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn az MTI-vel.

Fotó: MTI, archív

Ha ez nem történik meg, Magyarország kész az unió bíróságához fordulni – emelte ki Völner Pál, hozzáfűzve, nyitottak a megegyezésre, de eddig erre nem került sor.

Hangsúlyozta, a magyar kormány elsődlegesnek tekinti a magyar munkavállalók érdekeit, ezért mindent megtesz, hogy ne érje jogsérelem a külföldön dolgozó magyarokat.

Ismertette, Ausztria az országban járó családi pótléknak csak mintegy 56 százalékát fizeti ki az ott dolgozó magyar állampolgároknak, amennyiben gyermekeik nem Ausztriában, hanem Magyarországon élnek.

A magyar kormány január 7-én diplomáciai jegyzéket adott át az osztrák kormánynak, amelyben kifejtették, hogy a családi ellátásra, valamint a személyijövedelemadó-kedvezményre vonatkozó új előírások uniós szabályokba ütköznek – mondta az államtitkár.

Hozzátette, nem történt intézkedés az ügyben, ezért fordultak Marianne Thyssenhez.

Január 1-jétől az Ausztriában munkát vállaló uniós polgárok nem Ausztriában élő gyermekei után a családi ellátás, valamint a személyijövedelemadó-kedvezmény összegét az osztrák hatóságok – a munkavállaló hazájában érvényes – árszínvonal alapján állapítják meg.