A szegediek döntő többsége szerint távozniuk kell posztjukról Botka László (MSZP) börtönbüntetésre ítélt közvetlen munkatársainak – jelentette ki a KDNP helyi elnöke csütörtökön a Tisza-parti városban.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Az önkormányzati képviselő sajtótájékoztatóján elmondta, a Fidesz és a KDNP megrendelésére készült közvélemény-kutatás alapján a válaszadók 83 százaléka szerint nem vezethetik olyanok Szegedet, akiket hivatali munkájukkal összefüggésben börtönbüntetésre ítélt a bíróság.

A szegedi közgyűlés kereszténydemokrata frakcióját vezető politikus kifejtette, a Fidesz-KDNP-nek számít az emberek véleménye, ezért ismételten felszólítja Solymos László alpolgármestert, mondjon le, valamint Botka László polgármestert, hogy mentse fel Mózes Ervin címzetes főjegyzőt és a polgármesteri kabinet vezetőjét.

A Gyulai Járásbíróság október 2-án a Szegedi Közlekedési Kft. két korábbi vezetőjét, valamint a cég korábbi parkolási üzletág-vezetőjét társtettesként, Szeged címzetes főjegyzőjét, egyik alpolgármesterét, valamint a polgármesteri kabinet vezetőjét felbujtóként jelentős, illetve nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettében mondta ki bűnösnek. A vádlottakat a bíróság hat és tíz hónap közötti végrehajtásában egy évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta.

A bíróság megállapította, hogy a vádlottak 2008 és 2012 között 307 ingyenes parkolóbérletet biztosítottak természetes és jogi személyeknek úgy, hogy erre képviselő-testületi felhatalmazásuk vagy egyéb jogszabályi alapjuk lett volna. Olyanok is részesültek ingyenes parkolóbérletben, akik semmilyen kapcsolatban nem álltak az önkormányzattal.

Az ügyészség súlyosbítás érdekében jelentett be fellebbezést, és kérte, hogy a másodfokon eljáró Gyulai Törvényszék a Szegedi Közlekedési Kft. korábbi irányítóit tiltsa el a gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól. A vádlottak nem vettek részt a tárgyaláson, védőik bűncselekmény hiányában történő felmentés érdekében jelentettek be fellebbezést.

Haág Zalán az elsőfokú ítéletet követően távozásra szólította fel az érintetteket, majd a Fidesz és KDNP képviselői rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezték, ám a testület határozatképtelen volt, mert a városvezetést támogató képviselők – az ülést vezető alpolgármester kivételével – nem jelentek meg.