A visegrádi csoport Donald Trump szövetségese Európában címmel közölt cikket szerdán a Le Monde.

Fotó: MTI, archív

A francia balközép lap szerint „Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia egyre több gesztust tesz Washingtonnak, szembeállva a francia-német tengellyel az Európai Unión belül”. A közel-keleti helyzet rendezéséről Varsóban szerdán kezdődő lengyel-amerikai szervezésű kétnapos miniszteri konferenciának veszélye, hogy „egyértelművé teszi azokat az európai széthúzásokat, amelyekre az Egyesült Államok nyíltan rájátszik”.

A lap emlékeztetett ezzel összefüggésben az izraeli-palesztin konfliktussal és az iráni nukleáris programmal kapcsolatos álláspontokra. Kiemelte: Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Varsó előtt Szlovákiába és Magyarországra látogatott, s „az amerikai diplomácia, még mielőtt a Párizzsal és Berlinnel kialakított viszonya fagyossá vált, az Európai Unión belül szívesen különálló visegrádi csoport tagjai felé fordította a figyelmét”.

A Le Monde úgy látja, hogy az egyetértések ellenére a négy ország közül Orbán Viktornak egyértelműen összetettebb a viszonya a Trump-adminisztrációval. Az amerikaiak egyre gyakrabban érzékelik, hogy Budapest „milyen kevéssé együttműködő partner”, annak ellenére, hogy Washington a Le Monde szerint úgy próbálja támogatni, hogy például rendszeresen nem bírálja a jogállamiság megsértését. Mike Pompeo Budapesten ugyanakkor szóvá tette Oroszország és Kína egyre növekedő befolyását Magyarországon – írta a lap.