A legnagyobb magyar Facebook-oldal, a több mint 1,3 millió követővel rendelkező Tibi atya keményen beszállt a napi politikába. A 2012 óta működő fiktív, alkoholista pap, az egykori mém mára franchise-zá nőtte ki magát: a Tibi atyás termékek piacra dobása után megnyitott az oldal nevével fémjelzett kocsma, idén pedig megrendezték az első Tibi atya-fesztivált. Az atya karakterét külsejében egy létező, szexuális botrányba keveredett amerikai papról, Stephen Valentáról mintázták.

Fotók: Tibi atya, Facebook, szerk.: demokrata.hu

Fotók: Tibi atya, Facebook, szerk.: demokrata.hu

A számos kiskorú követővel is rendelkező oldal a Jobbikhoz hasonlóan „néppártosodott” az évek során. Évekkel ezelőtt félretette a cigányságot gúnyoló vicceit, ma pedig beszállt a napi politikába. Legnagyobb magyar Facebook-oldal lévén óriási eléréssel és így óriási befolyással is bír. Talán pont ez volt a cél: az alkoholizmusról szóló viccekkel és többször megosztott, lopott mémekkel (lásd a másolásokat összegyűjtő Copy Atya nevű oldalt) összeszedni egy milliós tábort, majd felhasználni az oldalt politikai célokra.

Minősíthetetlen hangnemben szidja a Fidesz-szavazókat

A politizálásnak meglett az eredménye: a politikailag sokszínű követőtábort megosztotta, és szembeszállt a politikai fordulatot vett oldalt kritizáló hangokkal. Más véleményt ugyanis nem tűr meg, csak a vele egyetértő hozzászólásokat. Aki őnagyságát bírálni merészeli, azt durva szavakkal illeti.

2018. március 16-án a miniszterelnök ünnepi beszédére reagálva „Orbán Viktor azt üzente…” címmel írt blogbejegyzést. A facebookos megosztás felvezetője így kezdődik: „A diktátor kéjesen hátradőlhet”. Érthető, hogy a miniszterelnökről szóló és az országot Gyurcsány Ferenc elhíresült jelzőjével gyalázó bejegyzés negatív visszhangot váltott ki a kormánypárti követőknél.

Egyesek szóvá tették, hogy kiragadta Orbán Viktor egyik mondatát a kontextusból, mások a miniszterelnök migrációs politikája mellett foglaltak állást. Az „atya” egyes hozzászólókat „nyomoroncnak” nevezett, egy másik kommentelőt pedig még durvábban szólított meg.

Március 18-án újabb blogbejegyzést tett közzé, amelyben az említett cikkre érkező hozzászólásokra reagált. Természetesen ez sem maradt szó nélkül a csalódott követők részéről. Tibi atya ezekre már minden addigi megnyilvánulását alulmúló, alpári stílusban reagált:

A fideszes belső csoportból előavászkodó kommentelők megint összetévesztik az üzenőfalamat a szarszagú trollbarlangjukkal. Ajánlom figyelmükbe az alábbi szabályrendszert. A villás nyelvek, amik a miniszterelnöki ánuszba valók, maradjanak is ott, vagy tanulják meg emberi módon artikulálni gazdájuk véleményét.

Képernyőfotó: Tibi atya, Facebook

Arctalanul és névtelenül megy neki a jobboldali újságíróknak

Tibi atya nemrég nekiment Megadja Gábornak, amiért ő azon viccelődött, hogy a Hír TV-től távozó Konok Péter számos képesítése ellenére nem megy el dolgozni, inkább Juhász Péter útjára lépve, a Facebookon koldul. Megadja válaszul megírta, hogy Tibi atya nem más, mint egy ellenzéki troll, aki „akkor vált unalmassá, amikor Vona Gábor hívévé szegődött, a többszörösen újrahasznosított mémeket cirkuláltatta, és úgy érezte, neki közéleti megmondóvá kell válnia”. „Mindenesetre úgy gondoltam, hagyjuk a fenébe az üzengetést, vitatkozzunk szépen élőben, ott mindenki elmondhatja az érveit.”

Ám Tibi atya megfutamodott. A magát függetlennek tituláló Tibi atya szinte mindent és mindenkit tagadó álláspontja Puzsér Róbert megnyilvánulásaiból lehet ismerős. A pártpolitika területére tévedő oldal jól láthatóan a kritikust próbálja izzadságszagúan utánozni. Csak amíg Puzsér Róbert arccal és névvel ad hangot véleményének, az „atya” nem vállalja egyiket sem, ahogy a nyilvános vitát sem. „Nyilvános vitához” is csak a hangját adná, mint az kiderült legutóbbi blogbejegyzéséből.

Ebben az írásában azt állítja, megsemmisítette Megadját, és valószínűleg nagyon az „atya” lelkébe gázolt, amikor az Echo TV Keménymag és Troll című műsorában is foglalkoztak a témával, ugyanis hadat üzent a jobboldali újságíróknak. Az Echo TV-seket pedig politikai hulladéknak nevezte és bejelentette, hogy „Zsékategóriás médiaférgek a NER szolgálatában” címmel bejegyzéssorozatot indít.

Pozsonyi Ádám, hetilapunkban is publikáló újságíró is kritizálta a névtelen atyát, amiért meg is kapta tőle azt, ami az őt kritizálóknak jár: a minősíthetetlen gyalázkodást. Pénteki bejegyzésében „bomlott elméjű, valószínűleg kezelésre szoruló” embernek nevezte Pozsonyit.

Kossuth Lajost szennyeslelkűnek nevezte
„Orbán Viktor azt üzente…” című blogbejegyzésében Kossuth Lajost sem kímélte az „atya”. „Gyalázatosnak tartom, hogy az országház mögötti teret Kossuth Lajosról nevezték el, róla szólnak a népdalok, és az iskolai ünnepségeken is hozsannázzák, miközben nem volt ő egyéb, mint egy pillanatnak élő, szennyeslelkű politikai kufár” – írta. Tibi atya szerint Orbán Viktor és Kossuth Lajos egyaránt hazaárulók, a kormány intézkedéseit pedig hazugként állítja be: „A Rezsicsökkentés, ami egyébként szart se csökken. A beharangozott fizetésemelés az egészségügyben, ami nem egyéb, mint trükközés a szorzókkal”.