Ha a szocialistáknak „volt bátorságuk elkezdeni” a 3-as metró akadálymentesítéséről szóló népszavazási kezdeményezést, akkor legyen bátorságuk befejezni is – jelentette ki Budapest főpolgármestere szerdán a Fővárosi Közgyűlés ülésén.

Tarlós István arra reagált, hogy az ellenzék bejelentette, felfüggesztik a 3-as metró teljes akadálymentesítéséért indított népszavazási aláírásgyűjtést, mivel szerintük a főváros vállalta követelésük teljesítését. A főpolgármester azt mondta: a felfüggesztésről szóló bejelentés sokkal inkább arról árulkodik, hogy nem tudnak összegyűjteni elegendő aláírást.

Az akadálymentesítésről még nincs megállapodás a mozgáskorlátozottakkal, és április előtt nem is várható – közölte Tarlós István. Hangsúlyozta: akadálymentesítik a 3-as metrót, de ahhoz semmi közük nem lesz a népszavazást kezdeményezőknek.

A főpolgármester megjegyezte azt is, hogy a kezdeményezők annak idején, a 2-es metró felújításakor az állomások tíz százalékát akadálymentesítették csak, pedig a törvény, amelyre hivatkoznak, akkor is érvényben volt.

Kijelentette: gyűjtsék tovább az aláírást, semmi ok a felfüggesztésére, a kezdeményezők által erőltetett hagyományos liftből egy darabbal sem fog több épülni.

Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) józsefvárosi polgármester szerint a népszavazási kezdeményezésnek egy célja volt: a hangulatkeltés.

Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP), Csepel polgármestere azt mondta: az MSZP népszavazási kezdeményezése egyszerű adatbázisépítés.

Horváth Csaba (MSZP) szerint azonban a célt elérték, mivel az nem a népszavazás kiírása, hanem a metró akadálymentesítése volt. Ez lehetne közös siker is – tette hozzá.

MTI