Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Fodor Gábor szerint 2018-ban meg kell védenünk azt, amiért ’56 hősei életüket áldozták. 

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Magyar Liberális Párt a Rákoskeresztúri Új Köztemető 301-es parcellájánál emlékezett a 1956-os forradalomra. Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke arról beszélt, hogy miközben 2018-ban „szégyenkeznünk kell az Orbán-kormány politikája miatt”, 1956-ban az egész világ hősként tekintett a szabadságért harcoló magyarokra. Ma egyedül az európai szélsőjobb tekint példaként a magyar kormányra – szögezte le. „A mérsékelt jobboldaliak, a baloldaliak, a zöldek és a liberálisok viszont joggal tartják egységesen elfogadhatatlannak és szégyenletesnek azt, ami ma Magyarországon történik” – mondta.

Az 1956-os forradalom nélkül a rendszerváltás sem jöhetett volna létre – mondta Fodor. 1956-ban és ’88-’89-ben is ugyanazért küzdöttek és harcoltak a magyarok: egy szabad, demokratikus és európai Magyarországért – fűzte hozzá. Mi továbbra is hiszünk az emberi méltóságban, az európai integrációban, és a piacgazdaságban. És nem hiszünk az illiberális, gondoskodó államban – szögezte le.

Szerinte a liberális értékek sikerének bizonyítéka az, hogy a menekültek nem az illiberális államokat választják új otthonul. Nem Törökországba és Oroszországba mennének a menekültek, hanem a demokratikus, liberális nyugatra – hangsúlyozta. Az iszlám radikálisok pedig nem a kereszténység ellen, hanem a szabadságra, egyenjogúságra épülő, liberális értékeken alapuló nyugat ellen küzdenek.

Fodor szerint a liberalizmus a menekültválság ellenére továbbra is a legerősebb és a legfontosabb értékrend Európában, és ez a jövőben sem fog változni. A mi felelősségünk, hogy megvédjük és megőrizzük ezeket az értékeket, amiért ’56 hősei és a ’89-es rendszerváltók harcoltak – mondta.

Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a saját szabadságunkért nekünk kell megküzdeni és megharcolni, ahogy ’56 hősei is tették. „Európa mi vagyunk, a mi felelősségünk, hogy Magyarország újra egy demokratikus, európai országgá váljon” – mondta. Az októberi forradalmárokhoz hasonlóan nekünk kell megharcolni a törvény előtti egyenlőségért, a sajtó szabadságáért, az egyenlő bánásmódért és a méltóságért – hangsúlyozta. Az 1956-os forradalom nem volt hiábavaló, ezt bizonyítja a rendszerváltás és az, hogy ma az európai közösség tagjaivá váltunk. A mai generációk feladata, hogy ’56 örökségét folytatva tovább küzdjenek egy szabad, európai és demokratikus Magyarországért.