A Magyar Liberális Párt elnöke arra kéri a többi ellenzéki pártot, hogy ne egymást gyalázzák, és fejezzék be az árulózást. Fodor Gábor többek között arra reagált, hogy Gyurcsány Ferenc korábban megvétózta az MLP részvételét az ellenzéki előválasztási tárgyalásokon, illetve Bokros Lajos egy Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy a Liberálisok nem ellenzéki párt.

A független képviselő hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján visszautasította a pártjukat ért vádakat. Azok hátterében az állhat, hogy sokan nem tudják elfogadni, egy politikai párt önálló úton is járhat – ismertette véleményét. Akik nem tudják elfogadni, hogy az MLP a népszavazás során az igen mellett kampányolt, azok azt a közel hatvanezer választót is megsértik, akik igennel szavaztak – jelentette ki. Emellett megsértik az európai liberálisok vezetőit is, miközben árulónak minősítik azokat a magyar közéleti szereplőket, akik nevükkel vállalták, hogy kiállnak az igen mellett – mondta.

Bokros Lajosnak, a Modern Magyarország Mozgalom Párt (MoMa) elnökének, korábbi ellenzéki főpolgármester-jelöltnek pedig valószínűleg nem esett jól, hogy az önkormányzati választáson a liberálisok önálló főpolgármester-jelöltet állítottak – fogalmazott. Azért sem érdemes megsértődni, hogy 2014-ben a DK nem tudott frakciót állítani, mert ahhoz hiányzott egy ember – tette hozzá.

Hangsúlyozta: félre kell tenni a sértettséget ellenzékben, mert a választók sem egymás gyalázását, rágalmazást szeretnék látni. Ehelyett ellenzéki programot kell adni azoknak, akik le szeretnék váltani a kormányt – mondta.

Fodor Gábor egyúttal közölte: megkérték jogászaikat, hogy vizsgálják meg az MLP-re vonatkozó kijelentéseket és ha azokban hamis tényeket találnak, akkor jogi úton vesznek elégtételt.

Bokros Lajos egy Facebook bejegyzésében azt írta, hogy az MLP nem ellenzéki párt, hanem „az önkényuralom csatlósa”, „a Fidesz teremtménye”. A MoMa vezetője úgy fogalmazott, hogy a legutóbbi önkormányzati választásokon a liberális Bodnár Zoltán főpolgármester-jelölt kampányára a „Fidesz hathatós támogatásával” nagyon komoly összeg jutott. Bokros Lajos szerint Bodnár Zoltán a kampány utolsó időszakában szeretett volna visszalépni az ő javára, de ezt Fodor Gábor nem engedte meg neki, „mondván, hogy akkor nem lesz pénz”.

Az pedig korábban a sajtóban jelent meg, hogy az ellenzéki előválasztási tárgyalásokon Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke megvétózta a Liberálisok részvételét. Bősz Anett, az MLP ügyvivője később azt nyilatkozta, Gyurcsány Ferenc valószínűleg megsértődhetett azon, hogy 2014-ben Fodor Gábor nem akart beülni a DK frakciójába.

MTI