A Magyar Liberális Párt elnöke arra szólította fel az ellenzéki pártokat, hogy még a Fidesz leváltásának érdekében se fogjanak össze a Jobbikkal. Fodor Gábor szerint a cél nem szentesítheti az eszközt, a szélsőjobboldallal való kiegyezés önmaguk megtagadását jelentené.

A politikus az MTI-hez is eljuttatott, a demokrata ellenzék támogatóinak címzett nyílt levelében azt írta, még van idejük arra, hogy megteremtsék azt az egységet, amely képes lesz legyőzni a Fideszt 2018-ban. Egyúttal viszont leszögezi, hogy „ezt a csatát a Jobbik nélkül kell megnyernünk”.

A független képviselő úgy fogalmaz: a demokratikus ellenzék válságát látva mind többen gondolják úgy, hogy a baloldali és liberális erők önmagukban képtelenek lesznek megváltoztatni az illiberális rendszert.

Fodor Gábor úgy látja, hogy habár a Jobbik elnöke, Vona Gábor minden követ megmozgat, hogy elhitesse az emberekkel azt, hogy „már nem a kisebbségek jogfosztására és megalázására” épül politikájuk, a gyakorlat mégis mást mutat. Toroczkai László, a Jobbik alelnökének meleg- és iszlámellenes rendelete, a vecsési szervezet anitszemita kiállása nem peremjelenség, hanem szerves – mostanában rejteni próbált – lényeges eleme a pártnak – fogalmaz. Egyúttal kijelenti, hogy a „Jobbik alapjaiban és lényegénél fogva szélsőséges, rasszista, homofób és antiszemita párt. És nem más, mint Vona Gábor tette többek mellett azzá”.

A Liberálisok elnöke arra is kitér, hogy ha Orbán Viktor leváltásának vágyán túl még valami összetartja a demokratikus oldalt, az éppen az, hogy elutasítják, amit „Vona Gábor és a Jobbik képvisel a mai napig”. A politikus levelében ezek közé sorolja a zsidóság megbélyegzését, a cigányok megalázását, a melegek kirekesztését, a gyengékkel szembeni agressziót és a felsőbbrendűséget hirdető nemzetpolitikát. Hangsúlyozza, hogy a liberálisok őszintén és mindenek felett hisznek az alapvető emberi jogokban, és hisznek abban, hogy a szabadságjogok minden magyar állampolgárt megilletnek. Ezek azok az értékek, amelyeket Vona Gábor és pártja folyamatosan a sárba tiport az elmúlt években – szögezi le.

Újra kijelenti, hogy a Jobbikkal nem foghatnak össze, mert ha megteszik, semmivel sem lesznek jobbak Orbán Viktornál, aki a nemzeti és keresztény Magyarország „hamis jelszava alatt, a Jobbik számos programpontját megvalósítva építette fel a kiváltságosok illiberális államát”.

MTI